Selfie

Vi ønsker å finne ut hvordan ansiktet vårt ser ut gjennom å ta selfies

Men selfies gir ofte et litt feil bilde av hvordan omverden ser oss.

BLI KJENT MED EGET ANSIKT: Selfies kan være en måte for oss å bli kjent med vårt eget ansikt.  Foto: Shutterstock / Jacob Lund
BLI KJENT MED EGET ANSIKT: Selfies kan være en måte for oss å bli kjent med vårt eget ansikt. Foto: Shutterstock / Jacob Lund Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sist det ble tatt et bilde av deg er sjansen stor for at du gjorde det selv. For det kan virke som vi aldri blir lei av å ta selfies, og vi blir rett og slett omringet av dem over alt på sosiale medier som Facebook, Instagram og Snapchat. Kjendiser som Kim Kardashian har til og med nærmest gjort selfies til en karrierevei.

Men har du noen gang lurt på hvorfor vi egentlig tar selfies? 

Nettopp det spørsmålet stilte nevrobiolog ved University College London (UCL), James Kilner, seg i 2014. Svaret han kom fram til vil kanskje overraske deg, for det viser seg at mye av motivasjonen vår for å ta selfies er fordi vi ikke kjenner vårt eget ansiktsuttrykk. Ved å ta bilder av oss selv håper vi derfor å få bedre kjennskap til hvordan vi ser ut. 

Ser sjeldent hvordan vi selv ser ut

Bruno Laeng, som er professor i kognitiv-nevropsykologi ved Universitetet i Oslo, forteller at det er vanskelig for oss å gjenkjenne vårt eget ansikt fordi vi vanligvis bare ser ansiktet vårt fra et perspektiv, da gjerne forfra. 

– Vi ser andre folk fra alle mulige perspektiver, men oss selv ser vi gjerne bare forfra i et speil eller på en selfie, og det hjelper oss ikke i å skape et godt tredimensjonalt bilde av fjeset vårt, forteller han. 

For mens vi bruker hele livet på å lære oss å tolke andres ansiktsuttrykk, får vi sjeldent mulighet til å se hvordan vi selv ser ut. Vår erfaring med vårt eget ansiktsuttrykk er hovedsakelig basert på hvordan det føles i fjeset i det vi gjør uttrykket. Nysgjerrigheten vår på hvordan vi ser ut når vi er glad, lei oss eller sinte kan derfor trigge oss til å dokumentere det ved å ta bilder av oss selv.  

Siden vi ikke vet hvordan vi ser ut når vi lager et visst type ansiktsuttrykk sliter vi med å gjenskape det om vi ikke har et speil å se oss i mens vi gjør det. Det er fordi et ansiktsuttrykk er en  spontanreaksjon, og skal vi klare å skape det med vilje kreves det trening, ifølge Laeng. 

– Det å øve seg på å lage ansiktsuttrykk er mye brukt blant skuespillere, som lærer seg å skape ansiktsuttrykk ved å øve mange timer foran et speil, forteller han. 

LES OGSÅ: Så mye tjener Kendall Jenner på et Instagram-innlegg 

Vi velger de peneste selfiene 

Kilner ved UCL har også funnet ut at vi sliter med å vite hvordan vi ser ut. Blir vi bedt om å velge det bilde av oss selv som ligner mest blant en rekke bilder hvor alle unntagen et er manipulert, velger vi oftest det bildet hvor vi ser vakrest ut, framfor det som stemmer med hvordan vi faktisk ser ut.

Derfor velger vi ofte å dele selfies av oss selv hvor vi ser vakrere ut enn vi egentlig er. Men det trenger likevel ikke å bety at vi tror vi er penere enn vi faktisk er, forteller Laeng. 

– Kanskje anser vi oss ikke som penere, men vi har bare ikke et presist bilde av oss selv. I en situasjon hvor alle bildene er veldig like er det gjerne estetikken som avgjør hva vi velger, forteller han.  

Selv om motivasjonen vår til å ta selfies er for å lære oss å kjenne ansiktet vårt bedre, mener Laeng at selfies ikke er en spesielt god måte å gjøre det på. 

– En selfie er typisk et todimensjonalt frontalbilde, og de færreste tar selfies av seg selv i profil, og da skaper vi bare en illusjon av hvordan ansiktet vårt egentlig er uten at vi får hele bilde av det. Skal vi få et riktig inntrykk av hvordan vi ser ut må vi se oss selv på 3D-film, forklarer han. 

LES OGSÅ: «Hjerter» og «likes» kan være bra for deg

Vil ha en reaksjon

Jakten på å finne ut av hvordan fjeset vårt egentlig ser ut er ikke den eneste motivasjonen vi har til å ta selfies. Ifølge Hans-Petter Karstad, som er psykolog, påvirker også urinstinktene oss, overraskende nok, til å ta bilder av oss selv. 

– Hvorfor vi ønsker å ta selfies koker rett og slett ned til reproduksjon, og at vi ønsker å føre genene våre videre ved å tiltrekke oss en partner vi kan få barn med. Da ønsker vi å dele bilder av oss selv hvor vi ser fine ut, forteller han.  

Hva slags selfies vi velger å legge ut i sosiale medier varierer mye. På den ene siden har du de som ønsker å framstille seg selv som vakre og mer perfekte, slik som da Caroline Berg Eriksen la ut bilde av den veltrente kroppen sin få dager etter fødselen. På den andre siden har du kvinner som velger å dele de mer uperfekte sidene av seg selv, slik som blogger og programleder Janka Polliani

– Hvordan du velger å framstille deg selv i sosiale medier handler om å bygge identitet, og noen ønsker å vise at de er tøffe ved å legge ut bilder der de er stygge, akkurat som at noen kler seg på en spesifikk måte for å få fram det samme, sier Karstad. 

Men uansett hvordan du velger å fremstille deg selv når du deler selfies i sosiale medier er du på jakt etter det samme som alle andre, og det er en reaksjon på bilde du deler. 

– Gjennom hvordan du fremstiller deg ønsker du å skape en reaksjon hos dem som ser bildene, uansett om du er på jakt etter positive eller negative reaksjoner, forteller Karstad. 

SELFIEEKSPERT: Kim Kardashian er nærmest som en selfieekspert å regne, og har gitt ut bok om hvordan du tar best selfies.  Foto: Xposure
SELFIEEKSPERT: Kim Kardashian er nærmest som en selfieekspert å regne, og har gitt ut bok om hvordan du tar best selfies. Foto: Xposure Vis mer

LES OGSÅ: Derfor tar de ugly bilder

Ønsker å bli bekreftet

De fleste av oss vil en eller gang i livet slite med selvbilde vårt, og da kan selfies være en måte å skaffe bekreftelse på at vi er fine nok, eller godt nok likt, siden vi ikke evner å se det selv. Men siden du da sliter med å se det positive med deg selv som andre legger merke til, fungerer disse bekreftelsene bare som en korttidsstimulanse.

Sliter du med selvbilde er du som en bøtte med vann som det har gått hull i, og selv om du fyller på med gode tilbakemeldinger vil det likevel lekke ut igjen. Derfor vil du hele tiden trenge påfyll, sier Karstad. 

Har du et godt selvbilde derimot, har du gjerne ikke like stort behov for å få bekreftelser av andre fordi du vet hvem du er og hva du står for. Likevel trenger ikke det å legge ut selfies av deg selv bety at du har dårlig selvbilde forklarer Karstad. 

– Det kan også være at du faktisk synes du ser fin ut, og at du ønsker å dele med andre at du føler deg bra for å være god med deg selv, sier han. 

LES OGSÅ: Dette gjør sosiale medier med selvbilde ditt

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer