Trenger man testament?

- Vi ser at mange konflikter kunne vært unngått

For gifte med kun felles barn, er det ikke sikkert man trenger å skrive testament. Derimot kan det være langt viktigere for samboere og andre i mer sammensatte familieforhold.

ANBEFALER TESTAMENT: Leder for Advokatforeningens lovutvalg for barne- og familierett, arv og skifte, advokat Hanne Skråmm, sier endel konflikter kan unngås ved å skrive et tydelig testament. Foto: Tenden Advokat
ANBEFALER TESTAMENT: Leder for Advokatforeningens lovutvalg for barne- og familierett, arv og skifte, advokat Hanne Skråmm, sier endel konflikter kan unngås ved å skrive et tydelig testament. Foto: Tenden Advokat Vis mer
Publisert

Arveregler kan oppleves som komplekse, og for mange vanskelige å sette seg inn i. Dessuten passer ikke de generelle reglene for alle - og da kan det å skrive testament være nyttig. Her kan du lese mer om endringer i arveloven som kom i 2021.

Her fungerer arvereglene godt

Har du bare ett ekteskap bak deg og felles barn, og i tillegg er ganske likestilte økonomisk, da fungerer i utgangspunktet reglene i arveloven bra, sier advokat Hanne Skråmm, som er leder for Advokatforeningens lovutvalg for barne- og familierett, arv og skifte.

At en av ektefellene har særeiemidler kan derimot være ett argument for å skrive testament. Og jo mer sammensatte familieforhold du har - jo viktigere kan et testament være.

- Det samme gjelder for samboere, som slett ikke har likestilte rettigheter med de som er gift, understreker Skråmm.

Unngå dyre konflikter

Generelt påpeker advokaten at det kan være langt gunstigere å betale en advokat for hjelp til å sette opp et testament mens man lever, enn at arvingene må betale dyrt for å løse konflikter i ettertid, råder Skråmm.

Hun erfarer at de som prøver å lage dette selv lager testamentet for enkelt, eller for kort, eller at testamentets innhold er uklart. Dermed kan det bidra til problemer etter at avdøde er gått bort.

- Vi ser at mange konflikter kunne vært unngått hvis man hadde fått klarhet i ting på forhånd, og hadde valgt å bruke advokat til å lage et godt testament. Det er billigere å gå til advokat før man går bort, enn å måtte løse en tvist i ettertid, som ofte blir en kostbar affære, påpeker hun.

Formkrav til et testament

Velger du å skrive testament er det noen formkrav til hvordan det skal gjøres.

For selv om man i prinsippet kan skrive testament selv og oppfylle formkravene som blant annet er å få dette bevitnet av to uavhengige personer, er det fort gjort å trå feil.

- Det kreves ikke så mye for å lage et formelt gyldig testament. Formkravene er blant annet at det skal være to vitner som bevitner underskriften din, og at testamentet skal være skriftlig. Det er innholdet som kan være vanskelig fordi arvelovens regler er kompliserte og det er mye man må ta hensyn til, sier Skråmm.

Samboere eller ektefeller? Dra til advokat sammen

Noe av det som kompliserer det å skrive et testament, er at mange ikke ser skillet mellom arvefordeling og eierforhold.

- Vi opplever at mange når de skal skrive testament tenker mest på arvefordelingen. Hvis de er gift eller samboere glemmer de å tenke på hva hver av partene eier. I mange tilfeller må man ha en samboeravtale eller en ektepakt i tillegg.

- Mange av de som er i et forhold tror de skal sitte igjen med større verdier enn det de har krav på, påpeker Skråmm, og legger til at mange av de som kommer til dem for å be om testament, også trenger en samboeravtale eller en ektepakt.

Hennes anbefaling dersom man er gift eller samboer, er å dra sammen til advokaten når testamentet skal skrives.

Disse bør skrive testament

De som trenger testament er de som arvelovens regler ikke passer godt for, mener Skråmm.

I hovedsak gjelder det de som er i familieforhold med mine, dine og våre barn, og de som er samboere, ikke gift.

- Samboere er langt ifra likestilte som ektefeller når det gjelder arv. Ofte tror samboere som har barn sammen at de arver like mye etter hverandre som om de var gift, og det gjør de ikke, understreker hun.

Advokaten legger til at generelt er det en del misforståelser blant befolkningen om arvereglene, som tross alt er ganske kompliserte.

Hennes råd til samboere er å lage en samboeravtale og et testament, hvis ikke er man dårlig stilt hvis den ene går bort.

- Få unge samboere lager samboeravtale og testament, men det er viktig med bevissthet rundt dette, ikke minst hvis man har barn sammen, sier Skråmm.

Når det gjelder de som har særkullsbarn, har ikke de rett til å sitte i uskiftet bo.

- Her anbefaler jeg at man skriver et testament som sikrer lengstlevende når førstemann dør. Samtidig kan man gjøre grep i testamentet som sikrer at barna til den første som dør også arver en andel fra lengstlevende, slik at barna til førstavdøde får omtrent like mye som barna til den som går bort sist.

- Ellers blir det litt tilfeldig at barna til den som levde lengst, får mest.

Det er også verdt å merke seg at ektefeller uten barn ikke nødvendigvis arver alt etter hverandre. Dersom førstavdøde ektefelle etterlater seg foreldre, søsken eller nevøer/nieser arver de halvparten og ektefellen halvparten, ifølge advokaten.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer