Dumping av kjæledyr

- Vi ser at påfallende mange blir «allergiske» rundt ferien

Ferietid betyr økt pågang av forlatte kjæledyr, forteller dyrevernsorgansiasjonene.

KATTEPINE: - Å reise fra dyr uten tilsyn er straffbart, minner dyrevernorgansiasjonene om. Foto: NTB Scanpix
KATTEPINE: - Å reise fra dyr uten tilsyn er straffbart, minner dyrevernorgansiasjonene om. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

- Egentlig begynner den økte pågangen av forlatte dyr allerede ved påsketider, sier Åshild Roaldset, veterinær og daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge. Med 27 lokallag av frivillige dyrevenner over hele landet, er organisajonen vant til at sommeren er høysesong for dyr som blir forlatt av eiere som drar på ferie.

- Vi har økt pågang av dyr over hele landet, sier Roaldset.

Dyrene som blir levert til Dyrebeskyttelsen er ofte hjemløse, og blir levert at mennesker som finner dem og ønsker å hjelpe.

- I fjor hjalp vi over 8000 dyr. Vi brukte 12 millioner på veterinærhjelp. Omfanget av dyr som trenger hjelp øker år etter år, sier Roaldset.

DYR SKAL IKKE VÆRE ALENE HJEMME: - Det er noen som tror at katter klarer seg selv, sier Åshild Roaldset og minner om at det ikke er tilfelle. FOTO: Presse
DYR SKAL IKKE VÆRE ALENE HJEMME: - Det er noen som tror at katter klarer seg selv, sier Åshild Roaldset og minner om at det ikke er tilfelle. FOTO: Presse Vis mer

- Disse dyrene er et resultat av at dyreeier ikke tar ansvar og lar dem formere seg uten omtanke for avkommet. Katt og kanin som ikke er ID-merket er i praksis ikke beskyttet av dyrevelferdsloven. Dyrebeskyttelsen Norge mener det er på høy tid å få på plass obligatorisk ID-merking av familiedyr, sier Roaldset.

Hvem gjør hva?

Reglene er at dersom du kommer over et akutt sykt eller skada dyr skal du kontakte veterinærvakta i kommunen din. Ved mistanke om eierløse dyr og løshunder er det politiet som skal kontaktes. I dyrevelferdsaker, altså saker der du mistenker dårlig dyrehold eller mishandling, er det Mattilsynet og beredskapsvakta deres som gjelder.

Så hvorfor er over 8000 dyr da innom Dyrebeskyttelsen?

- Ifølge forskrift om godtgjørelse for nødhjelp til dyr skal veterinærer som yter nødhjelp kompenseres for dette, sier Roaldset.

Hun forklarer at dette i praksis betyr at Mattilsynet dekker en enkel undersøkelse og avlivning, og at det kan være vanskelig for veterinærene å få dekket kravene de sender inn, fordi mye faller utenfor.

- Dermed blir det frivillige som rydder opp i kattekolonier, sørger for behandling mot øremidd og øyebetennelse og som kastrerer. Dyrebeskyttelsen Norge tar ofte over dyrene i slike tilfeller og dekker kostnadene til behandling av dyr som kan omplasseres dersom de får litt helsehjelp først. Dersom vi hadde krevet at myndighetene skulle dekke kostnadene ved første undersøkelse iht. nødhjelps paragrafen,ville dette vært en ekstra byrde på Mattilsynets budsjetter på om lag 5 millioner kroner. Denne kostnaden dekker Dyrebeskyttelsen Norge i dag, sier Roaldset.

Torunn Knævelsrud, sjef ved seksjon for dyrevelferd i Mattilsynet, uttalte til KK tidligere i år da vi skrev om problemet med hjemløse katter, at Mattilsynet har hatt mer fokus på hjemløse katter de siste årene, og oppfordrer alle eiere til å merke dyrene sine.

– Vi vet at mange forventer at Mattilsynet skal ta seg av, eller betale for ivaretakelse og omplassering av hjemløse dyr, men dette er ikke en del av oppdraget Mattilsynet har fått av Landbruks- og matdepartementet, uttalte hun til KK.

Katter og kaniner mest utsatt

Særlig katter og kaniner blir overlatt til seg selv, eller dumpet. Nesten 85 prosent av dyrene organsisasjonen hjalp i fjor, var katter.

- Det har nok med det faktum å gjøre at dette er dyr som enten er gratis å anskaffe seg, eller svært rimelige, i tillegg til at de formerer seg raskt og får mange unger, særlig på sommeren, forklarer Roaldset.

Noen av dem blir funnet som søppel.

- I fjor fikk vi inn kattunger som var puttet i en plastpose og kastet i en container. Der ville de ha blitt sakte kvalt. Heldigvis ble de funnet og levert inn til oss, sier Roaldset og legger til at ifølge loven om dyrevelferd har vi alle såkalt hjelpeplikt overfor dyr som er syke, skadet eller hjelpeløse.

KOSELIG, MEN IKKE BARNAS ANSVAR: - Husk at de voksne har ansvaret for dyra, minner Dyrebeskyttelsen oss om. FOTO: NTB Scanpix
KOSELIG, MEN IKKE BARNAS ANSVAR: - Husk at de voksne har ansvaret for dyra, minner Dyrebeskyttelsen oss om. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Og finner man ut hvem som har ansvar for dyret, kan de i prinsippet straffeforfølges og bøtelegges.

- Derfor ønsker vi obligatorisk ID-merking av alle familiedyr i Norge. Dette ville gjort enklere å spore opp og straffeforfølge dyreeiere som dumper, mishandler eller vanskjøtter dyrene. Det hadde rett og slett gitt dyra bedre rettsvern, sier Roaldset.

Hun er også negativ til at dyr gis bort gratis.

- Forsvarlig dyrehold koster penger, blant annet i form av veterinærbesøk, merking og kastrering. At dyret i seg selv er gratis gjør at flere ikke tenker seg om før de går til anskaffelse det.

Noen eiere «dumper» dyra på trappa til organisasjonen, etter først å ha forsøkt å gi bort dyra på Finn.no. Allergi er ofte en av årsakene som oppgis.

- Vi ser at påfallende mange blir allergiske rundt ferien ja, sier Roaldset.

Hun tror at det å sette vekk dyra i ferien for noen oppleves som for dyrt.

- Det sier seg selv. Har du ikke råd til å sette vekk familiedyret i ferien, har du ikke råd til å dra på ferie. Så enkelt er det, sier Roaldset.

- Også har jeg lyst til å minne om at dyra alltid er de voksnes ansvar, barn skal aldri ha ansvar for dyr alene. Mange er dessuten ikke klar over hvor lenge dyra lever, sier Roladset og minner om at en kanin kan bli hele tolv år og en katt så gammel som tjue.

- Ikke bare et problem om sommeren

På FOD-gården på Klemetsrud i Oslo bor det omtrent tredve katter og tredve hunder som venter på nye hjem. I tillegg har gården over 300 frivillige fosterhjem for katter.

- I fjor omplasserte vi 375 katter og mange hunder også. Vi har begrenset både med midler og plass, men forsøker selvsagt å hjelpe så mange dyr som mulig. Min opplevelse er at kapasiteten er sprengt, hos alle som driver med dette, sier Mette Sommer, kommunikasjonsansvarlig for FOD-gården.

Hun bekrefter at det særlig er stor pågang av katter.

- Det er katter som er forlatt, men også katter som kommer bort fra eieren sin. Det kan være fordi de har tatt med katten på et nytt sted, eller at det er en kattunge som slippes ut for tidlig. Hadde folk vært flinkere til å merke dyrene sine, ville dette problemet ha vært løst, påpeker Sommer.

- Vi klarte faktisk å gjenforene en merket katt med eierne sine etter syv år, da hadde den tydeligvis bodd hos noen andre i mellomtiden som ikke hadde tatt den med til veterinær for å lese av chip-en, sier Sommer.

I likhet med Dyrebeskyttelsen ønsker hun at folk skal bli flinkere til å vaksinere, kastrere og øremerke kattene sine. Og at folk generelt må tenke seg om før de går til anskaffelse av et kjæledyr.

- Vi som jobber med dette ser problemet hele året, mens pressen lager stort oppslag nå rundt sommerferien, om dyr som blir forlatt. Det er like viktig å minne folk om at dyr ikke skal anskaffes på impuls til jul for eksempel, minner Sommer om.

- Eller at man ikke skal velge hund utelukkende etter utseende. Vi får en del henvendelser fra folk som ønsker at vi tar over hunden, fordi de selv syns den er helt håpløs og umulig. Det handler ofte om lite kunnskap om gemyttet på den hunden de har valgt, sier Sommer.

LES OGSÅ: Kjæledyr kan hjelpe mot depresjon

Mange ønsker å hjelpe

- Heldigvis har vi jo mange som kommer til oss og ønsker å adoptere en katt eller hund, noe vi er takknemlige for, i tillegg til fosterhjem og faste givere, sier Sommer.

Alle som ønsker å ta imot et dyr må sende søknad og på intervju.

- Vi er opptatt av å gjøre god research slik at det blir en vellykket plassering for begge parter. Det nytter ikke komme innom på impuls, slik et par gutter gjorde her for en tid tilbake. "Jeg vil bare ha en katt jeg. Kan jeg ta den der?" Sånn fungerer det ikke, understreker Sommer.

Hun tror ikke alle er klar over hvor mange dyr i Norge som står uten et hjem. At hjemløse katter for eksempel, er noe vi tenker bare er et problem de sliter med i andre land, ofte i sydligere strøk.

- Det er det ikke. Vi ser hvor stort problemet er, sier Sommer.

Kan bli bøtelagt

- I Dyrevernalliansen får vi stadig henvendelser om kjæledyr som har blitt forlatt. Den største pågangen opplever vi fra våren og gjennom sommeren, når folk begynner å dra på ferie, og det er særlig katter som er mest utsatt, sier Kaja Ringnes Efskind, kommunikasjonsrådgiver i Dyrevernalliansen.

- Katter trenger tilsyn, mat og stell akkurat som andre kjæledyr, de klarer seg ikke alene, sier Efskind, og minner om du faktisk kan risikere en klekkelig bot dersom du reiser fra dyret ditt uten tilsyn.

- I 2015 strammet Mattilsynet grepet overfor dyreiere som gjør dette, og du kan få en bot på opptil 17.200 kroner for denne overtredelsen, sier Efskind.

I likhet med både Dyrebeskyttelsen og Fod-gården ønsker også Dyrevernalliansen obligatorisk ID-merking av katter. I tillegg mener organisasjonen at rettsvernet av alle dyr i Norge er for dårlig, og jobber aktivt for å heve straffenivået i dyremishandlingssaker.

- Dyrekriminalitet har blitt tatt på større alvor de siste årene, og straffene har økt noe, men det er fremdeles lang vei å gå, fastslår Efskind.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer