Motivasjon

- Vi trenger å bli mer bevisste på øyeblikket

Hvert øyeblikk inneholder verdifull informasjon. Ta vare på det og putt det i minnebanken!

<strong>CHRISTINE OTTERSTAD:</strong> Livscoach Christine er fast spaltisk i KK. Foto: Astrid Waller
CHRISTINE OTTERSTAD: Livscoach Christine er fast spaltisk i KK. Foto: Astrid Waller Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For et par år siden jobbet jeg med et team med toppidrettsutøvere. Disse gutta hadde vært med i gamet i mange år og visste hva som måtte til for å bli best. Eller rettere sagt, de visste hvor uendelig mye som skulle til for å kunne være med å konkurrere mot de beste. Spesielt én på teamet var veldig søkende. Han var inne i en «tørkeperiode» utviklingsmessig og måtte finne seg i å sitte mye på benken under konkurransene. Vi gikk en del turer, han og jeg. På turene kartla vi hva han skulle fokusere på, slik at den mentale sperren løsnet.

En dag, på en av turene våre, fortalte han meg at han aldri før hadde vært så langt nede som toppidrettsutøver. Han hadde aldri følt seg så slått i bakken, både fysisk og mentalt. Han ba meg stoppe opp og vente litt, slik at han kunne «fotografere øyeblikket og lagre det». 

LES OGSÅ: Slik lykkes du med å nå målene dine

Jeg må ha sett ut som et spørsmålstegn, for han forklarte videre at dette var et øyeblikk og en situasjon han aldri ville tilbake til. «Hvordan skal jeg holde meg unna denne situasjonen om jeg ikke lagrer den? Jeg må jo vite hvordan det er å være akkurat her, slik at jeg vet når jeg IKKE er her lenger. Du sier jo selv at det ligger mye motivasjon i smerte også!» 

Jeg måtte gi ham en klem. Jeg visste da at denne gutten ville klare seg. Han hadde det som skulle til, og jeg fikk rett. Et par uker etterpå var han tilbake bedre og sterkere enn før, og enda en erfaring rikere.  

Det handler om bevisstgjøring 

Dette var kun et lite øyeblikk i en toppidrettsutøvers hverdag. Men det er slike små øyeblikk som kan avgjøre om man hevder seg i teten eller ikke. Tilstedeværelse kan bety å fotografere øyeblikkene mentalt, slik at man får mest mulig læring ut av en vanskelig, eller for så vidt en god, situasjon. Vi blir nemlig ikke bedre av kun å møte de samme situasjonene i livet, vi trenger kontraster og fartsdumper slik at vi stadig rykker nærmere toppen. Og da mener jeg ikke som toppidrettsutøver, men som menneske. Det er ikke alder i seg selv, men erfaringene, som gjør deg sterkere og klokere.

LES OGSÅ: Tipset som hjelper deg ut av negativ tankegang

Om vi i tillegg er flinke til å fotografere øyeblikkene mentalt, så vet vi til en annen gang hvordan det var å være nøyaktig på dette stedet i livet og ikke minst hva vi gjorde for å komme ut av det. Eller om det var et godt øyeblikk kan vi lære hvordan vi gjør mer ut av opplevelsen. Det handler om bevisstgjøring. 

Dette ene øyeblikket er alt du har. Verken mer eller mindre. Veldig få mennesker er bevisst på dette. Den klokeste mentale treneren jeg har truffet, Frank Beck, sa alltid at de fleste av oss går gjennom livet som bevisstløse individer. Vi trenger å bli mer bevisste på øyeblikket. Vi trenger å knipse flere mentale bilder og lagre dem i vår ubegrensede minnebank. Da kan vi lære, erfare og utvikle oss til tross for motgang. Bruk de tunge periodene og ikke bare hast deg gjennom. Ofte forsøker vi å komme oss så fort som mulig ut av øyeblikket og ut på den enkle veien. Da lærer vi så mye mindre enn når vi stopper opp i øyeblikket og lar alt synke inn. Stopp, kjenn etter, fotografer og lagre. Da skal du se at du stadig blir litt sterkere i de tunge periodene og ikke minst er mer til stede i øyeblikket. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer