Engangsgrilldrapet

– Vi var veldig glade i Ruby. Men så drepte hun jo pappa

Da faren ble funnet død i sengen trodde Emilie og Regina det var hjertet. Først åtte måneder senere fikk de vite sannheten om stemoren. – Hun hadde en annen personlighet vi ikke visste om.

ENGANGSGRILLDRAPET: Regina Irgens og Emilie Irgens mistet faren sin. Han ble drept av sin kone, med kullos fra en engangsgrill. FOTO: Astrid Waller
ENGANGSGRILLDRAPET: Regina Irgens og Emilie Irgens mistet faren sin. Han ble drept av sin kone, med kullos fra en engangsgrill. FOTO: Astrid Waller Vis mer
Publisert

Hardanger sommeren 2014. Søstrene Emilie og Regina er på ferie med mamma. Klokken 0500 blir Emilie vekket av mobilen. «Beklager», sier ambulansetjenesten, «men vi må dessverre fortelle deg at Helge, faren din, er død». I sengen ved siden av våkner storesøster Regina av at Emilie gråter og gråter, og hun skjønner med en gang at det må være faren.

– Da trodde vi jo at det var hjerteinfarkt, sier Emilie Helgesdatter Irgens (29).

– Vi avbrøt ferien med en gang for å kjøre hjem til kona hans Ruby, og noe av det første vi gjorde var å ringe å trøste henne. Vi tenkte jo at hun måtte være helt sønderknust.

Storesøster Regina Helgesdatter Irgens (31) nikker:

– I ettertid synes jeg det var noe rart med henne. Jeg syntes hun gråt falskt og at det var noe tilgjort over henne. Men jeg tenkte jo ikke at hun hadde drept ham.

Emilie og Regina vokste opp med foreldrene Helge og Linda i en enebolig i ­­Telavåg i Bergen. Med knappe to år mellom seg hadde søstrene et tett forhold, nærmest som tvillinger, og kunne liksom føle på seg når den andre ikke hadde det bra. Regina var en skikkelig pappajente, og husker at pappa Helge alltid bredte sine beskyttende vinger om Emilie. «Nå får du ikke lov til å skremme Emilie», sa han hver gang Regina falt for fristelsen til å fortelle lillesøsteren spøkelseshistorier.

– Da jeg trøstet deg, klamret du deg til meg, sier Regina og ser kjærlig bort på Emilie.

– Og da lot jeg som om jeg var besatt, og da gråt du enda mer. Men da fikk jeg høre det av pappa!

SAMHOLD: Emilie og Regina har stått hverandre svært nær, helt siden de var små. FOTO: Privat
SAMHOLD: Emilie og Regina har stått hverandre svært nær, helt siden de var små. FOTO: Privat Vis mer

Søstrene smiler over minnet.

– Det var ingen som var så stolt over døtrene sine som pappa. Han kunne komme inn og si: «Se så vakre døtre jeg har! Det er de peneste jentene i byen. Tenk at mor og jeg har laget dere!». Han ga oss en skikkelig selvtillitsboost hver eneste dag.

Fant kjærligheten på nettet

Emilie og Regina var fem og sju år da foreldrene skilte seg. Mamma flyttet inn i en leilighet i Olsvik, mens pappa ble boende i huset, som han og Linda fortsatte å eie hver sin halvpart av. Jentene besøkte pappa annenhver helg.

– Pappa elsket å leve, og var så sjenerøs, og ga oss alltid masse gaver. Han handlet alltid inn fem pizza og ti brus og masse godterier når vi skulle komme, og vi kunne snakke med ham om alt, minnes Regina.

STOLT: Storesøster Regina (t.h.) og Emilie sammen med pappa Helge. Begge beskriver en far som var svært kjærlig og stolt over døtrene sine. FOTO: Privat
STOLT: Storesøster Regina (t.h.) og Emilie sammen med pappa Helge. Begge beskriver en far som var svært kjærlig og stolt over døtrene sine. FOTO: Privat Vis mer

Men livet i det store huset kunne bli ensomt for faren. Ifølge døtrene var han ikke typen til å gå på byen. Likevel, da han kom i kontakt med en 32 år yngre filippinsk kvinne på nettet, ble døtrene overrasket.

– Min første tanke var at jeg var veldig flau over at hun var så mye yngre enn ham, sier Regina, om farens da rundt 20 år gamle kjæreste.

Emilie forteller at faren først la på noen år, og fortalte dem at kjæresten var i 30-årene:

– Jeg syntes det var veldig rart at de måtte snakke sammen på engelsk.

– Hun var den snilleste

Men Rubyrosa Verano gjorde snart alle fordommer til skamme. Da hun flyttet til Norge og giftet seg med faren deres i 2007, var jentene glade på hans vegne.

– Vi hadde det alltid veldig kjekt, vi fire. Vi spiste middager og reiste på ferier sammen og hadde latterkramper, forteller Regina

– Ruby var det fineste og snilleste mennesker jeg visste om. Og da kan du bare tenke deg sjokket da vi skjønte hva hun hadde gjort. Hun hadde en annen personlighet vi ikke visste om.

Emilie rister på hodet:

– Jeg hadde aldri trodd at hun kunne gjøre noe sånt. Vi var veldig glade i Ruby og trodde det var gjensidig. Men så drepte hun jo pappa.

Ble syk uten grunn

Pappa Helge Irgens hadde drevet kjøreskole i mange år, og var en habil sjåfør. Det var han som hadde lært Emilie og Regina å kjøre, og knapt noen hadde vel hatt en mer grundig lærer. Men så, i 2014, krasjet han to ganger. Døtrene stusset. Var det noe som feilte ham? Var han syk? De forteller om neseblodet. En elev på kjøreskolen la merke til det da han kjørte forbi ham på bensinstasjonen.

– Blodet bare rant ut av nesen mens han sto og støvsuget bilen, forteller Emilie.

Faren hadde hatt sine helseutfordringer. Han var tidligere alkoholiker, men hadde ikke rørt en dråpe siden 90-tallet. Da var var i 40-årene hadde han gjennomgått en slankeoperasjon, og han hadde vært røykfri i over 20 år. Hvorfor var han nå plutselig begynt å skrante?

– Han sluttet å drikke i 20 årene, lenge før han fikk oss. Og har aldri drukket eller røyket så lenge han hadde oss som barn, forteller Emilie.

DREPT: Helge Irgens giftet seg med filippinske Rubyrosa Verano, som han traff via en kontaktannonse. Siden ble han drept. FOTO: Privat
DREPT: Helge Irgens giftet seg med filippinske Rubyrosa Verano, som han traff via en kontaktannonse. Siden ble han drept. FOTO: Privat Vis mer

Sendte penger til hjemlandet

Da Rubyrosa, som gikk under navnet Ruby, flyttet til Norge, jobbet hun som servitør på et hotell. Siden begynte hun å jobbe på Helges kjøreskole, der hun også hadde en bod med asiatiske produkter. Hun begynte å sende stadig større summer til familien sin på Filippinene, på slutten så mye som tretti tusen kroner i måneden. I mellomtiden gikk det dårlig med kjøreskolen, og Helge fikk stadig større gjeld og måtte ta opp lån på sin halvdel av huset.

Så, under en ferie på Filippinene, fikk han se huset som Rubys familie hadde bygd for pengene fra Norge. Emilie og Regina beskriver det som «et palass»:

– Pappa så det jo selv, og han skjønte hvor alle pengene hadde tatt veien. Arven etter farmor, alt sammen var gått til det huset.

Ifølge sin forklaring i retten skal Ruby ha vært misfornøyd med ekteskapet, og hatt et forhold til en filippinsk mann, noe som ble gjenstand for krangler i ekteskapet.

– Dagen før han døde sendte pappa en melding til Ruby om at han ville skilles, sier Regina.

– Han sa han ville hjelpe henne med leilighet, men jeg tror hun fikk panikk da pappa ville skilles

MINNER: Regina (t.h.) og Emilie husker en stemor de var glad i. Sjokket var stort da de skjønte at hun hadde drept faren deres. FOTO: Astrid Waller
MINNER: Regina (t.h.) og Emilie husker en stemor de var glad i. Sjokket var stort da de skjønte at hun hadde drept faren deres. FOTO: Astrid Waller Vis mer

Stemoren ringte 113

Natt til 25. juni 2014, klokken 0329, ringte Ruby 113, og opprådd forklarte hun at mannen var livløs. Hun snakker med AMK-sentralen i 23 minutter, og ble bedt om å utføre hjerte- og lungeredning. Etter en knapp halvtime kom ambulansen og gjenoppliving ble forsøkt, men senere undersøkelser viste at Helge Irgens hadde vært død i minst to timer da ambulanse kom.

Siden han kun var 61 år, åpnet politiet undersøkelsessak, og foreløpig obduksjonsrapport konkluderte med at dødsfallet kunne ha sammenheng med hjertesykdom. Medikamentbruk kunne ikke utelukkes.

Time to say goodby sang den kvinnelige solisten i Helges begravelse. Emilie og Regina hadde planlagt programmet sammen med Ruby. De husker at de holdt faren i hånden, og at stemoren bøyde seg over kisten og sa: «Helge, jeg elsker deg».

Etter begravelsen fikk søstrene vite at en rettsmedisiner mistenkte kullos som dødsårsak. En toksikologisk undersøkelse ved Gades Institutt i Bergen skulle bekrefte at Helge Irgens’ blod inneholdt hele 64 prosent kullos. Funnet gjorde dødsfallet til en politisak, og Regina forsøkte nå å finne svar gjennom advokaten deres:

– Vi skjønte at selvmord var utelukket, for pappa kunne ikke rukket å forflytte seg til sengen etter å ha inntatt kullos et annet sted.

Huset i Telavåg ble undersøkt for kulloskilder, slik som for eksempel lekkasje, men uten hell, forteller søstrene. Heller ikke avhør av Ruby ga svar. I tiden som fulgte holdt søstrene holdt kontakt med Ruby, og spurte henne hva som egentlig skjedde den kvelden. Stemoren insisterte på at hun fant Helge død på soverommet.

– Hun sa til oss at hun hadde måtte følge pappa i seng fordi han var så trøtt, men pappa trengte jo ikke hjelp til å legge seg. Etter at han var død fant de masse stoffer i blodet hans, både sovemedisiner, alkohol og nikotin, til tross for at han var tørrlagt og ikke hadde røkt på mange år.

Etter Helges død sendte Ruby stadig vekk meldinger til Emilie og Regina:

– Hun sendte oss bilder av at hun pusset opp i huset og hvor fint de ble. Det første rommet hun rev var soverommet til pappa, forteller Regina, og viser KK bildet og meldingen fra stemoren, som ser fornøyd ut over å være i gang med å gjøre huset klart for salg:

– Hun ville gjerne treffe oss etter at pappa var død. Jeg skjønner ikke at hun greide det, å spille så uberørt, når vi vet det vi nå vet.

Skjønte plutselig hvem morderen var

Søstrene husker middagen, noen måneder etter at faren var død, da stemoren inviterte dem hjem til Telavåg. Nå satt de rundt det samme bordet der de hadde spist så mange hyggelige familiemiddager alle fire. Emilie forteller om øyeblikket, da sannheten gikk opp for henne. I månedsvis hadde de ikke kunnet skjønne hvordan faren hadde kunne dø. Men nå, mens stemoren serverte dem filippinsk mat og spøkte og lo, skjønte Emilie alt sammen:

– Plutselig gikk det opp for meg: «Det er jo Ruby som har drept pappa. Det kan jo ikke være noen andre». Jeg tenkte: «Herregud, her sitter jeg og spiser middag med henne som har drept faren min». Samtidig prøvde jeg å late som ingenting. Jeg trakk meg unna bordet, og tårene bare rant, og da kom hun og stilte seg bak stolen og strøk meg over håret.

Emilie rister på hodet:

– Hva slags personlighet har hun, som kan gjøre noe sånt? At hun kom bort og klappet på meg, føltes som et skikkelig svik.

SVIK: Emilie Irgens husker øyeblikket da det gikk opp for henne at stemoren hadde drept faren deres. FOTO: Astrid Waller
SVIK: Emilie Irgens husker øyeblikket da det gikk opp for henne at stemoren hadde drept faren deres. FOTO: Astrid Waller Vis mer

Etter middagen var Emilie med Regina enige: Det måtte være Ruby som hadde tatt livet av faren. Like fort begynte de å tvile, for det var jo neste ikke til å begripe. Ruby, som de var så glade i? Og som hadde et hjerte av gull?

Både lokalt politi og Kripos jobbet med saken. Emilie og Regina syntes arbeidet gikk for sakte, og mener stemoren fort kan oppfattes som harmløs:

– Hun fremstår som nokså uskyldig og skjønn, og er 156 cm høy og veier 50 kilo. Alt tydet jo på at det var hun som hadde gjort det, mener søstrene.

– Likevel var hun fri til å reise ut av landet.

Noen måneder etter ektemannens død, dro Ruby på ferie til familien sin på Filippinene, et land uten utleveringsavtale med Norge, og skulle bli der til over nyttår.

Spesielt for Regina ble det altoppslukende å finne ut hva som hadde skjedd med faren. Flere ganger purret hun på politiet for å få dem til å ta beslag i mer av stemorens telefon- og PC-utstyr. Undersøkelsene av PC-en tok lang tid. Søstrene forteller om løgndetektortesten de betalte for i mellomtiden:

– Vi solgte det inn til Ruby som at vi ønsket å renvaske henne. Da takket hun oss og begynte å gråte av glede, forteller Regina.

I fire timer satt stemoren i løgndetektoren, og ifølge søstrene hadde hun hele tiden lav puls og var helt rolig.

– De spurte henne: Har du drept Helge? Har du forgiftet Helge? Men pulsen hennes var helt jevn hele tiden.

Likevel mente søstrene at stemoren oppførte seg mistenkelig. En løgndetektortest kan imidlertid ikke brukes som bevis i straffesaker i Norge, og var derfor ikke av nytte for politiet.

Fant mistenkelig grill

Utover høsten skulle huset i Telavåg selges, og søstrenes mor Linda tok seg av husvasken. Utenfor huset fant hun påfallende mange engangsgriller, og la spesielt merke til én av dem.

– Den lå nede mot garasjen, og var helt utbrent, uten at det hadde ligget mat på rillene, forteller Regina.

Søstrene ventet fortsatt på resultatet fra PC-analysen. En stund vurderte de å gå til avisen å klage. I dag er de glade for at de ikke gjorde det.

– Om Ruby hadde lest om det i avisen, hadde hun kanskje aldri kommet hjem fra Filippinene.

Mens Ruby fortsatt var utenlands, kom endelig resultatene fra PC-analysen. Søkeloggen skulle komme til å slå beina under Emilie og Regina.

Selv om stemoren hadde fått reinstallert PC-en før hun ga den til politiet, greide Kripos å rekonstruere søkehistorikken. Og funnet var mildt sagt oppsiktsvekkende: Hele 249 unike søk, med setninger som:

Kan rottegift drepe et menneske. Kan man trekke ut nok nikotin fra sigaretter for å drepe noen. Øyedråper kan være dødelig. Frostvæske – et svært giftig produkt. Vallegran overdose.

Hele 62 av søkene gikk direkte på kullos, altså det dødelige stoffet karbonmonoksid, og i perioden 3. februar til 16. juni 2014 var det gjort søk på flere varianter på engelsk:

Kullgrill og kullosforgiftning. Hvor mye kullos til selvmord. Hva skjer om du har blitt eksponert lenge for karbonmonoksid.

Kripos fant dessuten hele 74 søk, også disse stort sett på engelsk, som gikk på hvordan ta livet av noen:

Ti typer gift brukt til å drepe folk. Jeg har drept noen. Beste måten å drepe noen uten å bli tatt (ikke seriemorder). Hvordan drepe noen (muligens gift) uten å bli tatt. Gift som ikke kan spores brukt til å drepe folk.

Og ikke minst det særs spesifikke søket:

Hvilken gift dreper deg fort, er idiotsikker, lett å finne/lage, lett å dekke over og vanskelig å oppdage etter døden?

Den 6. januar 2014 lød et av søkene: Hva skjer om mannen din dør uten et testamente, og et minutt tidligere: Hva skjer om en mann tar for mange sovetabletter og sover i badekaret. Men det kanskje mest ubegripelige søket befant seg i en slags metavirkelighet:

Om du dreper noen, ikke Google hvordan du skal gjøre det først.

– Verden raste sammen

17. februar 2015. Da Ruby landet på Gardermoen etter ferien, ble hun pågrepet, mistenkt for mordet på Helge Irgens. Åtte måneder var gått siden Helge døde. Emilie og Regina husker lettelsen. Og først nå, etter pågripelsen, fikk Emilie, gjennom advokaten deres, se loggen fra stemorens søk:

– Jeg fikk helt sjokk og begynte å grine, og tenkte at jeg ikke ville vise det til Regina, for det kom til å knuse henne. De søkene var det aller jævligste.

Regina rister på hodet:

– Jeg ble helt lamslått, og hele verden raste sammen. Jeg gikk inn i en boble som varte i to år og tenkte på det hele tiden. Om natta hadde jeg mareritt om rotter, det var jo på grunn av rottegiften. Jeg fikk søvnparalyse, og så en stor skygge komme ned mot meg, uten å kunne våkne. Jeg gikk til samtaler på Betanien hospital en stund, før jeg ble skikkelig syk og sykemeldt. Jeg brukte alle krefter på å prøve å finne ut hva som skjedde med pappa. Det er det jeg sliter mest med, at hun kanskje forgiftet ham over lang tid. At hun puttet ting i drikken hans. Det er så uverdig.

MINNER: Emilie og Regina har spart på brev, bilder og minner fra faren. Men savnet blir aldri borte. FOTO: Astrid Waller
MINNER: Emilie og Regina har spart på brev, bilder og minner fra faren. Men savnet blir aldri borte. FOTO: Astrid Waller Vis mer

KK har gitt Rybyrosa Verano mulighet til å kommentere påstanden om forgiftning over tid. Hun har ikke besvart vår henvendelse

Ruby hadde filippinsk kjæreste

29. november 2016 gikk straffesaken mot Rybyrosa Verano Irgens for Gulating lagmannsrett, etter bevisanke fra tingretten. Hun sto tiltalt for å med overlegg å ha forvoldt en annens død, etter straffelovens paragraf 233. På følgende spørsmål svarte Lagretten «Ja»:

Kvelden 24. juni/natt til 25. juni 2014 på bopel i Stølsbrekko 7 i Sund, drepte hun sin ektefelle Helge Ove Irgens ved at hun mens han sov, plasserte en brennende engangsgrill på soverommet der vindu dører var lukket, slik at han ble utsatt for kullos og døde.

Også på spørsmålet om handlingen ble begått med overlegg, svarte retten «Ja».

Emilie og Regina husker rettssaken. At Ruby og to filippinske venninner lo og pratet på morsmålet i pausene, og hvor sint det gjorde dem. Ifølge avisa BA la aktor frem et anonymt brev som politiet fikk tilsendt i 2015. Brevet var fra en tidligere venninne av Ruby, som skrev at Ruby hadde en kjæreste på Filippinene, og at de skulle bygge hus der:

«Vi er flere venninner som vet om alt dette. Det er trist å skjønne hva hun har gjort. Helge var en veldig snill mann som ga henne alt».

Selv hevdet Ruby at det var Helges døtre som hadde skrevet brevet. I sin forklaring innrømmet Ruby at hun og den filippinske mannen var kjærester og hadde snakket om å stifte familie. Hun forklarte at hun etter hvert hadde utviklet et hat mot Helge og i lang tid håpet at han en dag ikke skulle våkne mer. I november 2013 begynte hun å søke på internett etter ulike måter å ta liv på, og gjorde innkjøp, blant annet rottegift, flytende nikotin, vodka, ammoniakk, frostvæske, saltsyre og sovemedisinen Vallegran, samt engangsgriller ved fire anledninger, siste gang dagen før Helge ble drept.

Innrømmet drapet

Ruby erklærte seg delvis skyldig i drapet på Helge Irgens, og erkjente straffskyld for forsettlig, men ikke for overlagt drap. Hun mente at de hadde hatt problemer i ekteskapet, uten at retten fant grunnlag for at Helge hadde behandlet henne dårlig eller voldelig. Heller ikke døtrene husker at faren var ufin mot kona:

– Ruby mente hun var umenneskelig behandlet og at pappa hadde kalt henne for en «gold digger». Men det var jo det hun var, mener Regina.

– Jeg har tenkt mye på hva som har gjort at hun ble sånn. Vi vet jo at hun hadde det vanskelig i oppveksten.

I dommen kommer det frem at Ruby fra tidlig barndom vokste opp hos slektninger, etter at moren flyttet til Norge. I sin forklaring mente Ruby at fostermoren hadde villet at hun skulle gifte seg med en nordmann, for å sikre familiens økonomiske fremtid. Etter at annonsen ble satt inn i en norsk avis, tok Helge Irgens kontakt, og han besøkte Rubyrosa Verano tre-fire ganger på Filippinene. I tiltalebeslutningen står det:

Tiltalte har forklart at hun syntes han var for gammel. Hun er født i 1984 og han var født i 1952. Tiltalte tenkte at ekteskap med Helge Irgens ville gi henne mulighet til å hjelpe familien på Filippinene. Hun visste om andre filippinere som hadde giftet seg med nordmenn og som hadde fått et godt liv.

Penger og økonomi skal ha vært årsak til gjentatte krangler i ekteskapet. Fra juni 2014 ble inntektene fra kjøreskolen satt inn på Rubys konto, og samme dag som drapet, søkte hun om et lån.

I dommen forklarer Ruby at hun på drapskvelden sto og smalt gjentatte ganger med en skuff mens Helge lå på soverommet, fordi hun var sint og ville få ham til å våkne.

Det tror ikke Emilie og Regina på:

– Hun smelte jo med skuffen bare for å sjekke om han sov, slik at hun kunne gå inn med grillen, hevder de.

INGEN FARVEL: Regina og Emilie føler de ble snytt for å ta farvel med faren: – Siste gang jeg så pappa var på kjøreskolen, etter at han hadde krasjet, og han spurte om jeg kunne komme og hente ham, forteller Regina. FOTO: Astrid Waller
INGEN FARVEL: Regina og Emilie føler de ble snytt for å ta farvel med faren: – Siste gang jeg så pappa var på kjøreskolen, etter at han hadde krasjet, og han spurte om jeg kunne komme og hente ham, forteller Regina. FOTO: Astrid Waller Vis mer

Ifølge dommen plasserte Ruby den rykende grillen i en langpanne, og satte den på et bord, tett inntil sengen der Helge sov. Dommen beskriver at hun hadde hentet ut til sammen 250 sovetabletter på resept, uten at det er bevist at hun lurte i ham sovemedisin før drapet. Hun er heller ikke dømt for å ha forgiftet Helge over tid.

Likevel er akkurat det en tanke som ikke har sluttet å plage Emilie og Regina:

– Vi spurte hva som skulle til for å finne ut om hun hadde forgiftet ham lenge, men skjønte det slik at graven da måtte åpnes. Og siden hun likevel ikke ville fått noen lengre straff, endte vi på at vi ikke ville fått noe ut av det, sier Regina.

Dømt for overlagt drap

Ruby ble dømt til 18 års fengsel for overlagt drap på Helge Irgens, samt grovt bedrageri for å ha brukt en venninnes navn til å ta opp lån og kreditt på over to hundre tusen kroner. I retten innrømmet hun å ha drept Helge, men hevdet det skjedde i affekt. At hun spontant satte engangsgrillen på rommet hans, etter en krangel, der Helge skal ha sett bilde av kjæresten hennes på PC-en.

– Hun forsøkte jo å få straffen ned gjennom å hevde at det skjedde i affekt, mener Regina.

– Hun sa at hun sov i stua etter at hun satte grillen inn på pappas soverom, men loggen viser at hun satt i stua og var på telefonen i flere timer, som om ingenting var skjedd.

Emilie nikker:

– Hun måtte vel lufte ut kullosen, før hun ringte 113.

Påstanden støttes av dommen, som sier at det ikke var røyklukt i soverommet da ambulansepersonell kom. Retten la til grunn at Ruby hadde ventet til flammer og røyk hadde gitt seg, før hun bar grillen inn på soverommet til Helge, noe som tyder på at hun ikke handlet på impuls.

Dommen slår fast at drapet var økonomisk motivert. Regina og Emilie forteller at stemoren allerede uken etter mannens død, fikk hjelp til å løse ut enkepensjonen. Ifølge dommen fikk hun utbetalt 10 000 kr i måneden i stønad etter Helges død.

Men snart skulle Ruby få vite sannheten om huset: at Helge eide det sammen med sin tidligere samboer Linda. Og at Helges halvdel var kraftig belånt. Rubyrosa Verano arvet dermed ingenting etter mannen sin.

– Jeg husker at hun gråt da hun fikk vite at mamma eide halve huset, forteller Emilie.

Kan snart komme ut på prøve

Åtte år har gått siden faren deres ble drept. Når Rubyrosa Verano har sonet to tredjedeler av straffen, kan hun etter loven søke om prøveløslatelse. Søstrene har gjort seg mange tanker om det:

– Når vi vet hva hun er i stand til, er det skremmende å tenke på hva hun kan finne på når hun kommer ut, sier Emilie

– Vi har ikke fått svar på om hun mister oppholdstillatelsen, etter å ha drept noen i Norge. Heller ikke om hun mister enkepensjonen. Men det er jo helt horribelt om hun skal få enkepensjon etter pappa, når hun har drept ham.

Søstrene forteller at de aldri har konfrontert stemoren med at hun tok livet at faren deres. Hva ville de sagt, om de møtte henne?

– Jeg har veldig lyst til å spørre henne om hva som skjedde den dagen, sier Regina.

– Har du det? spør Emilie.

Regina nikker.

– Ja. Jeg vil bare få fred.

– Det jeg tror ikke du får, uansett. Kanskje får du det bare enda verre, mener Emilie.

Sønnen ligner på morfar

For halvannet år siden ble Regina mor til lille Leonel. Hun forteller at sønnen ligner veldig på morfaren. Til og med ørene ligner.

– Etter at jeg fikk barn har jeg vært veldig lei meg for at Leonel ikke skal få ha en morfar. Egentlig har jeg mest lyst til å filleriste Ruby for det hun har gjort mot oss, men det kan jeg jo ikke, nå som jeg er blitt mor.

Emilie ser på bildet av pappa:

– Hver gang jeg tenker på pappa blir jeg lei meg.

Regina ser ut vinduet:

– Jeg også. Det er som en klump i magen. Jeg klarer ikke å akseptere at han døde på denne måten. Vi har fått store traumer av det, og jobber mye med å bearbeide det hver eneste dag.

UNG MANN: – Det er veldig trist å tenke på at pappa har vært et barn og en ungdom, han også, sier Emilie og Regina. FOTO: Privat
UNG MANN: – Det er veldig trist å tenke på at pappa har vært et barn og en ungdom, han også, sier Emilie og Regina. FOTO: Privat Vis mer

Vil hjelpe andre

Emilie og Regina bestemt seg for å bruke farens død til noe konstruktivt. Begge har kjent på konsekvensene av den traumatiske hendelsen: Pusten som låste seg, smertene i kroppen, søvnløshet, konsentrasjonsvansker, uro og grubling. Begge har startet på en traumebasert yogalærerutdannelse. Målet er å bidra med noe positivt og hjelpe andre innen helse og velvære.

– Det handler om å være her og nå, i et oppmerksomt nærvær. Vi har selv sett hvor mye det har hjulpet oss for å bearbeide pappas død, forklarer Emilie.

Hun er utdannet personlig trener og jobber fulltid som PT, med gruppetimer innen styrketrening, mindfullnes, pilates og vannaerobic. Nylig startet hun for seg selv, og holder på å utvikle egen hjemmeside.

– Vi vet hva trening, mosjon, natur og meditasjon gjør med sinnet og kroppen. Det er et av de beste verktøyene for psykisk helse.

Regina er enig:

– Det handler mye om pust, og om bevisstgjøring. Ta for eksempel om du går tur i skogen. Istedenfor å gå rundt og ta bilder, så lytt til lyder, legg merke til temperaturen, kjenn duftene. Det har så masse å si å klare å være til stede. Vi ønsker å bruke våre egne erfaringer til å hjelpe andre. Vi vet at uansett hvor forferdelig noe er, kommer det alltid kommer noe positivt ut av det. Uansett!

SER FREMOVER: Regina Irgens og Emile Irgens ønsker å hjelpe andre som har opplevd vanskelige ting, blant annet ved hjelp av yoga, pust og meditasjon. FOTO: Astrid Waller
SER FREMOVER: Regina Irgens og Emile Irgens ønsker å hjelpe andre som har opplevd vanskelige ting, blant annet ved hjelp av yoga, pust og meditasjon. FOTO: Astrid Waller Vis mer

Tomrommet etter pappa

Jul og bursdager, det er da Emilie og Regina tenker mest på faren. Men han er der også i de små tingene. I hverdagene.

– Jeg savner å kunne dra ut til pappa for å slappe av. Jeg er glad i å gå tur, og snakket alltid med pappa når jeg var ute og gikk. De første gåturene etter at han var død var helt forferdelige, sier Regina.

Emilie smiler:

– Etter at han døde, brukte jeg å ringe til telefonsvareren hans flere ganger i uken, bare for å høre stemmen hans. Men nå er jo abonnementet stengt.

Nylig var de på graven og tente lys. Søstrene er glade for at stemoren ikke var med å bestemme hva som skulle stå på steinen. At det kun var de to som valget ordene:

Din snillhet og godhet vil aldri bli glemt

Innerst i hjerte har vi deg gjemt

Hvil i fred

– Slitt med skyldfølelse

I dag er det nærmest uvirkelig, det som skjedde. At stemoren som alltid var så sprudlende og glad, kunne begå en så fryktelig handling.

– At Ruby drepte pappa har satt sine spor. Vi blir aldri ferdig med det, og må bare leve med det. Men jeg har tenkt mye: Om jeg bare hadde gjort sånn og sånn, innrømmer Emilie.

Også Regina har slitt med skyldfølelse:

– Pappa spurte om jeg ville jobbe på kjøreskolen, og jeg sa nei ettersom jeg studerte. Om jeg hadde sagt ja, hadde jeg kanskje satt meg ved PC-en og funnet søkene hennes. Da hadde han kanskje vært i live i dag.

PAPPAS FUGL: Regina har latt tatovere inn den lille fuglen de hadde funnet i Hardanger, og som døde samme natt som pappa. Den sitter på en H, for Helge. FOTO: Privat
PAPPAS FUGL: Regina har latt tatovere inn den lille fuglen de hadde funnet i Hardanger, og som døde samme natt som pappa. Den sitter på en H, for Helge. FOTO: Privat Vis mer

Regina viser tatoveringen i nakken, av den lille fuglen de fant i Hardanger. Den de hadde passet på og gitt vann og mat, og som de tror må ha dødd samtidig med pappa. Nå sitter den på nakken til Regina, med H for Helge i løkkeskrift under. Lett kvitrende, akkurat slik de husker pappa.

– Det er så urettferdig at vi ikke fikk tatt farvel med pappa, sier Regina.

Emilie nikker.

– Hun snøt oss for å få ta farvel med ham. Det har jeg tenkt mye på. Hun har ødelagt veldig mye for oss og vi får aldri pappa tilbake.

KK har tatt kontakt med Rubyrosa Verano, informert henne om innholdet og påstandene i saken, og gitt henne mulighet til å uttale seg. Hun har ikke besvart våre spørsmål innen fristen.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer