Det enkle liv:

- Vi vil eie mindre for å leve mer

Bianca (45) og Espen (43) er enige om hva som er viktig i livet. Nå skal huset selges og fire voksne mennesker pluss en hund skal bo på 53 kvm.

SATSER: Bianca og Espen mistet begge partnerne sine tidlig. De våget å satse på nytt og oppdaget at begge kunne elske igen. Foto: Hilde Brevig
SATSER: Bianca og Espen mistet begge partnerne sine tidlig. De våget å satse på nytt og oppdaget at begge kunne elske igen. Foto: Hilde Brevig Vis mer
Publisert

Da Bianca (nå Simonsen) traff Espen Simonsen på Sukker for snart 12 år siden, hadde hun jobbet seg gjennom den tøffeste perioden i sitt liv. Hun var 31 å da mannen hun elsket tok sitt eget liv. Bianca ble enke til tvillinggutter og fosterbarn.

– Jeg var på min dårligste plass i livet, og situasjonen krevde utrolig mye av meg. Jeg kunne holde ut, men jeg skjønte etter hvert at jeg ville noe mer enn det. Et smil fra en tilfeldig, eldre mann på torget i Tønsberg åpnet øynene mine. Kanskje kunne livet bli bra igjen, forteller Bianca.

– Da jeg jobbet med å forstå min egenverdi, bli glad i og kjent med meg selv på ny, ble jeg også bevisst mitt eget ansvar for mitt liv. Jeg valgte å ikke bli et offer. Det ble en personlig, sterk reise. Jeg forsto at vi ikke alltid kan styre hva som treffer oss, men at vi kan velge hva det skal få gjøre med oss.

Bianca var på plass i seg selv, og ønsket å finne kjærligheten igjen.

Visste ikke at han var enkemann

Espen hadde lagt ned mye arbeid i teksten der han presenterte seg selv på Sukker. Dette leste ikke Bianca. Hun visste at hun lett kunne bli betatt av folks ord, og hun ville heller vite hvem de var. Bianca kontaktet Espen fordi hun syntes han så kjekk ut. Da de snakket sammen første gang, spurte hun:

– Hva gjør du?

– Jeg ferdigstiller boka til kona mi, svarte Espen.

Jaså, du en sånn en, som er gift, tenkte Bianca skuffet. Så fortalte Espen om kona som han elsket og som var død, og om hans løfte til henne om å skrive boka ferdig.

De snakket seg gjennom natten, samtalene var magiske og ingen av dem hadde behov for søvn. De var dønn ærlige med hverandre. Skambelagte temaer, vanskelige følelser. Den natten delte de ting de aldri hadde våget å dele med andre.

– Vi visste det ikke da, men denne samtalen ble starten på podcasten «Snakk Om!», som vi publiserer sammen hver uke. Selv om jeg egentlig er en privat person, føles det riktig å by på åpenhet fra egne erfaringer. Podcastepisodene er lastet ned 800 000 ganger. Vi har ingen sannhet, men våre perspektiver hjelper andre å finne sine.

ÅPNER OPP: I podcasten Snakk Om tar Bianca og Espen hver uke opp temaer som berører mange. Foto: Hilde Brevig
ÅPNER OPP: I podcasten Snakk Om tar Bianca og Espen hver uke opp temaer som berører mange. Foto: Hilde Brevig Vis mer

Bygget opp firma sammen

Bianca og Espen hadde med seg en bagasje som gjorde og gjør at de forstår hverandre svært godt. De ble forelsket, flyttet sammen i et stort hus på Nøtterøy, giftet seg i 2015 og etablerte firmaet «Gjør en forskjell AS» sammen. De leverer kurs- og foredrag på fulltid innenfor temaer som relasjon, motivasjon og kommunikasjon.

Bianca har bachelorgrad i barnevern og videreutdanning i veiledning og coaching. Hun har åtte år som forsterket fosterhjem bak seg, og har flere sertifiseringer blant annen innen relasjonell ledelse. Hun er en ettertraktet foredragsholder når det gjelder kommunikasjon, relasjon og mennesker i utfordrende livssituasjoner.

– Espen og jeg jobber i samme firma, men vi gjør ulike ting. Vi legger begge vekt på at tilhørerne skal sitte igjen med konkrete verktøy, i tillegg til ny inspirasjon og nytt mot, sier Bianca.

– Vi har erfart hvor skjørt livet er, og ønsker å oppmuntre folk til å finne det som gir deres liv mening og å prioritere det i hverdagen, enten det gjelder å bruke tid på hund, strikking, modelljernbane, hus og hjem eller noe annet. Du trenger ikke fortjene å bruke tid på deg selv, du må prioritere det.

Bianca og Espen har også skapt nettstedet gjorenforskjell.no/takknemlighetsdagboken, der folk skriver hva de er takknemlige for. Bøkene de har skrevet sammen, «Etter verdens ende» og «Sammen til verdens ende» har blitt bestselgere, og solgt i over 50 000 eksemplarer. Den første er delvis skrevet av Espens første kone.

Begge kunne elske igjen

For Bianca og Espen har det aller viktigste vært å bygge opp et godt familieliv. Espen «arvet» både tvillinggutter og fosterbarn, og det har hele tiden vært viktig med samlende aktiviteter.

– Vi har bestandig stått opp klokka 06 for å trene en time sammen, vi fire. Vi avslutter med meditasjon og felles frokost. Dette er like selvfølgelig nå, når gutta er 19 år, som det var da de var åtte, forteller Bianca.

– Espen og jeg ble ikke bare forelsket i hverandre, vi utviklet en dyp og ekte kjærlighet, som gjør at vi alltid ønsker det beste for den andre. Å se at det faktisk er mulig å elske igjen etter slike livskriser som vi har opplevd, kan gi mange nytt håp og en positiv innstilling til fremtiden.

Ekteparet Simonsen har hatt nesten 4000 par på kurs. Bianca forklarer at de er opptatt av at parforhold skapes og ikke betyr fravær av problemer.

– Det har alle, sier hun med et smil.

FELLES VERDIER: Bianca og Espen vet hvor skjørt livet er, og er enige om hva som er viktig. Foto: Hilde Brevig
FELLES VERDIER: Bianca og Espen vet hvor skjørt livet er, og er enige om hva som er viktig. Foto: Hilde Brevig Vis mer

Selger og gir bort

Bianca er enebarn, og arvet mye fra eldre familiemedlemmer. Hun følte ansvar for å ta vare på tingene på en god måte. Nå føler hun ansvar for å kvitte seg med det meste på en enda bedre måte, ikke bare hive det på dynga. Espen og Bianca selger eller gir bort ting på finn hver uke, og det har de holdt på med i flere år.

– Vi vil eie mindre for å leve mer, sier Bianca, og innrømmer at det har vært vanskelig å kvitte seg med ting.

– Jeg trengte tingene fra familien på en annen måte før. Nå har jeg alt inni meg, og de er en fin følelse.

Minst ett av disse kriteriene må være tilstede for at Bianca skal beholde tingen:

- Høy økonomisk verdi, en investering, slik at det raskt kan selges hvis de trenger penger.

- Høy affeksjonsverdi, men kun én ting fra hver person/hendelse.

- Praktisk verdi i hverdagen.

Dessuten er regelen at kommer én ting inn, skal også én ting ut. Hun bruker skoene til de er utslitte, og føler glede ved å kjøpe nye.

– Tidligere shoppet jeg ganske bevisstløst. Nå drar en venninne og jeg til København en gang i året, kjøper det vi skal ha og that’s it, Samtidig har vi en hyggelig jentetur.

Bianca forteller at kjeller og loft er tømt, skuffer og skap er tomme. Nå skal huset selges og fire voksne mennesker pluss en hund skal flytte inn i en leilighet på 53 kvadratmeter. Gutta skal dele rom med køyesenger. Espen og Bianca satser på et liv i leiligheten samt i båt.

– Det er bra de er tvillinger, for de ble vant til å bo trangt allerede i magen min, sier Bianca og ler.

Følger drømmen

– Som mental trener burde jeg ikke si dette, men kulde og vinter gjør meg sur. Vinteren er for lang og mørk til å klare å holde motivasjonen oppe. Jeg ønsker å tilbringe mer tid i varmere klima, sier Bianca.

– Espen er ikke like avhengig av lys og sol. Han er tiltrukket av havet, og har alltid hatt lyst på båt.

Bianca ler hjertelig igjen. Først så hun for seg et båtliv med orkaner og sjøsyke. Så fant hun ut at hvis hun aksepterte båten, og Espen varmen, fikk begge ønskene sine oppfylt. Og sånn blir det.

Avgjørelsen om å bo delvis i båt og delvis i en liten leilighet kom ikke av seg selv. De har brukt mye tid på å finne ut hva som er viktig for dem. Hvilket liv vil de leve? Hva er de villige til å velge bort for å oppfylle drømmen?

Nå har Espen tatt skippersertifikat og til høsten kjøper paret en «Flemming 55». Planen er å jobbe online fra båten også, for eksempel fra Det karibiske hav. Barbeint.

– Teknologien gir så utrolig mange muligheter. Og folk flest har blitt vant til og flinke til å bruke ulike plattformer under koronapandemien, sier Bianca.

– Vi skal allikevel fortsette med foredrag og menneskemøter i virkeligheten. Derfor lager vi et årshjul, og tilpasser turene våre etter bestillingene vi får. Det går fint å samle opp en del samme måned, for så å kunne stikke sydover et par måneder.

Bianca og Espen er opptatte av å bruke muligheten mens man har den. De vet at ingen har noe løfte på morgendagen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer