Kreft:

- Vi ville gjerne være gift hvis han skulle dø

Dora Thorhallsdottir og mannen planla både hastebryllup og begravelse samtidig. Så snudde det.

KREFT: De ble kjærester og forlovet under pandemien. Veien derfra har ikke vært lett, og det nygifte paret har hatt et svært utfordrende år. Foto: Privat
KREFT: De ble kjærester og forlovet under pandemien. Veien derfra har ikke vært lett, og det nygifte paret har hatt et svært utfordrende år. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Året var 2021. Pandemien herjet fortsatt i verden, og det var ikke bare-bare å date på dette tidspunktet.

Det satt likevel ingen stopper for standupkomiker og terapeut Dora Thorhallsdottir (49), som endte med å finne sitt livs store kjærlighet.

Under pandemien møtte hun Jan Tore Borgersen (54) for første gang, etter at de i noen dager hadde utvekslet meldinger på Facebook. Paret falt pladask for hverandre, og bare tre måneder senere fikk hun en forlovelsesring på fingeren.

Lørdag 8. juli ble kjærligheten feiret. Thorhallsdottir og Borgersen kunne endelig gi hverandre sitt ja på Engø Gård på Tjøme, omringet av nærmeste familie.

Reisen har derimot ikke vært enkel for det ferske ekteparet. I juli i fjor ble det for andre gang oppdaget en kreftsvulst i halsen til Borgersen.

Påfølgende måned måtte han gjennom en omfattende operasjon.

- Han hadde kreft i 2015 og overlevde så vidt. Da kreften kom tilbake kunne han ikke få cellegift eller stråling. Det eneste som var aktuelt var å ta en operasjon, men så var svulsten så stor og nær hovedpulsåren at det var usikkert om det ble noe operasjon, deler Thorhallsdottir åpenhjertig.

- Frarøvet stemmen

En emosjonell Thorhallsdottir forklarer videre at det bare er én kirurg i Norge som utøver disse risikofylte operasjonene.

I to uker gikk de uvitende om Borgersen fikk operasjonen, og trengte derfor å legge en annen plan i mellomtiden.

- Da hadde han rett og slett veldig kort tid igjen å leve. Det var så innmari emosjonelt at vi planla både begravelse og hastebryllup. Vi ville gjerne være gift hvis han skulle dø. Dette måtte skje i løpet av noen få uker, for han ville bli så dårlig etter hvert. Det var så utrolig sterkt.

TØFF OPERASJON: Jan Tore Borgersen gikk gjennom en svært risikofylt operasjon i august i fjor. Her avbildet på sykehuset hånd i hånd med kona. Foto: Privat
TØFF OPERASJON: Jan Tore Borgersen gikk gjennom en svært risikofylt operasjon i august i fjor. Her avbildet på sykehuset hånd i hånd med kona. Foto: Privat Vis mer

Over en lengre periode hadde svulsten vokst og vokst, men ingen av legene hadde klart å oppdage den. Ifølge Thorhallsdottir hadde han statistisk sett bare 5,5 prosent sjanse for å overleve.

- Så vi hadde satt 8. juli som en dato hvis han overlevde, da skulle vi gifte oss. «Tenk om vi får oppleve 8. juli 2023», tenkte vi, forteller hun.

På et tidspunkt kunne de omsider senke skuldrene. Borgersen fikk operasjonen i august i fjor som ble vellykket. Paret kunne dermed glede seg over at det ble bryllup likevel.

- Da dagen plutselig kom ble det med en ekstremt stor takknemlighet. Han var gjennom en kjempestor operasjon som tok ni og en halv time. Så ble han frarøvet stemmen sin for alltid, og vi har ikke hørt stemmen hans siden august i fjor.

KREFTSYK: Jan Tore like etter operasjonen på Rikshospitalet. Foto: Privat
KREFTSYK: Jan Tore like etter operasjonen på Rikshospitalet. Foto: Privat Vis mer

Thorhallsdottir forteller at ektemannen nå har hull i halsen som hjelper ham med å puste.

- Han puster ikke gjennom nese og munn. I tillegg har han mistet smaks- og luktesansen som følge av dette. Nå smaker han omtrent ti prosent. Han har en slags knapp på halsen, og for å snakke må han trykke på den, da kommer det en veldig hes og monoton stemme, og han snakker veldig lavt.

- Behandlet annerledes

49-åringen legger ikke skjul på at det har vært noen utfordrende perioder etter operasjonen.

- Det har vært veldig heftig. I starten har det vært mye kvelefornemmelser og det kommer mye slim i halsen, så vi må passe på hele tida slik at han ikke kveles.

Hun forklarer at hele familien nå har lært seg å lese på leppene for å kommunisere med Borgersen, noe som ofte skjer over FaceTime.

SAMMEN: Jan Tore og Dora møttes under pandemien og har siden holdt sammen i tykt og tynt. Foto: Privat
SAMMEN: Jan Tore og Dora møttes under pandemien og har siden holdt sammen i tykt og tynt. Foto: Privat Vis mer

- Det kan være vanskelig å forstå hva han sier over telefon. Vi har jo lange samtaler hvor jeg bare leser leppene hans, men vi knotet mye i starten og det var mye frustrasjon, så klart.

Hun utdyper:

- Så blir han jo behandlet annerledes. Han er jo en høy og kjekk mann som har vært vant til naturlig autoritet, så når han snakker begynner enten folk å hviske og kopiere han, eller så begynner de å snakke veldig høyt og tror han hører dårlig. Det hender også at de behandler ham som om han er litt mindre intelligent, så det er veldig stigmatiserende og utrolig sårt.

- Helt sjokkerende

Til tross for motbakkene, er Thorhallsdottir ved godt mot. Selv har hun troen på kunstig intelligens, også kalt AI eller KI. Det er informasjonsteknologi som justerer sin egen aktivitet og derfor tilsynelatende framstår som intelligent, ifølge Store norske leksikon.

- Det som er, jeg har sjekket en del og det som er helt sjokkerende er at det er 32 år siden denne taleventilen kom på markedet, og det har ikke skjedd noen ting på disse årene. Det står på stedet hvil, noe som er veldig rart, forteller hun, og følger opp:

- Teknologien har gått framover på alle områder, men på taleventil i Norge er det bare 130 som har en sånn. Det er et stålrør mellom pusterøret og spiserøret, så når han trykker på knappen, presser luften seg opp og ut gjennom munnen, slik at han får artikulert ordene i munnen, selv om det bare er luft som kommer opp.

Videre forteller 49-åringen at ektemannen annenhver måned må innom Rikshospitalet.

- I morgen skal han på «blokking», som vil si at spiserøret utvides slik at han kan spise bedre. De sydde en del av tynntarmen hans på spiserøret, så det er en slags trakt nå. Det er en operasjon og han blir lagt i narkose, så går de inn med en slags ballong i spiserøret.

Hun berømmer også Borgersen for hans styrke.

- Det har jo vært et heftig år, men han er ekstremt sterk psykisk, så han har kommet seg gjennom det.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer