Voldtekt

Video om voldtekt skaper engasjement over hele landet

- 70-80 prosent av de som kommer til oss har opplevd en sovevoldtekt. Derfor ønsket vi å ha fokus på dette i filmen, sier daglig leder ved Overgrepsmottaket i Østfold.

STORE MØRKETALL: Én av ti jenter opplever en voldtekt i løpet av livet, men få oppsøker hjelp, og kun 10 prosent av disse velger å anmelde overgriperen. FOTO: Skjermdump video - Overgrepsmottaket i Østfold
STORE MØRKETALL: Én av ti jenter opplever en voldtekt i løpet av livet, men få oppsøker hjelp, og kun 10 prosent av disse velger å anmelde overgriperen. FOTO: Skjermdump video - Overgrepsmottaket i Østfold Vis mer
Publisert

En ung jente våkner opp, tydelig forvirret, etter en kveld med altfor mye alkohol. Hun husker svært lite fra kvelden i forveien. En bekymret mamma ringer på Facetime, men blir avvist, og venninnen spør om det går bra.

Jenta vet at noe har skjedd, men hun husker jo ikke hva. Det er noe som ikke stemmer: Hun la seg med klærne på, noe venninnen bekrefter, men våknet opp uten klær. Hun har merker på kroppen. Omsider får hun vite hvem som var på soverommet samme kveld. Han sender snap: Håper du går på pilla.

Dette presenterer overgrepsmottaket i Østfold i en video de selv har laget. Videoen har skapt sterke reaksjoner hos både ungdommer, og kanskje spesielt hos tenåringsforeldre.

Se videoen her.

– Vi vet at det er kjempehøye mørketall, og det er nok mange jenter der ute som har opplevd lignende situasjoner. Vår erfaring er at mellom 70-80 prosent av de som kommer til oss, har opplevd en sovevoldtekt. Derfor ønsket vi å ha fokus på dette i filmen, sier Ann Helen Lomsdalen.

Lomsdalen er daglig leder ved Overgrepsmottaket i Østfold. Hun håper at filmen kan bidra til at terskelen for å søke hjelp, skal bli lavere.

Én av ti kvinner blir voldtatt

Én av ti kvinner bli utsatt for en voldtekt i løpet av livet, og halvparten av disse er under 18 år. Det skjer også med menn, men tallet er betraktelig lavere enn blant kvinner: 1,1 prosent av menn blir utsatt for en voldtekt. Dette viser tall fra en undersøkelse utført av Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS).

Det er nesten utelukkende menn som utøver seksuelle overgrep. I de fleste tilfellene (86 prosent) har offeret en form for tilknytning til overgriperen (bekjente, venner, nabo, kollega, partner/kjæreste, og lignende).

Kun 11 prosent av kvinnene som blir utsatt for en voldtekt går til medisinsk undersøkelse eller behandling den første tiden etter overgrepet.

Nesten én av tre snakker ikke om voldtekten til noen. Kun 10 prosent av alle voldtekter anmeldes, og 80 prosent av disse anmeldelsene blir henlagt av politiet, på grunn av manglende bevis. Av de få sakene som kommer til retten, blir én av tre frifunnet.

– Det er ikke sikkert at man ønsker å anmelde, men det er viktig å søke hjelp, slik at vi kan følge opp. Mange vil ofte ha behov for å få svar på en del ting, som vi kan bidra med. Da slipper de å slite med disse tingene senere i livet, noe som kan være veldig viktig etter en slik traumatisk hendelse. Det er viktig å ha noen trygge rammer, og vi har veldig flinke folk som jobber ved overgrepsmottakene, som sørger for at de som kommer til oss blir godt ivaretatt, sier Lomsdal ved overgrepsmottaket.

LES OGSÅ: - En voldtekt kan ikke sammenlignes med et mislykket one night stand

Ønsker at terskelen for å søke hjelp skal bli lavere

Ideen bak filmen dukket opp i forbindelse med overgrepsmottakets 10-årsjubileum. De ønsket å markere det på en eller annen måte.

– Vi vet at jo mer vi er ute og viser oss frem, desto lavere blir terskelen for å søke hjelp. Vi visste at filmen kom til å skape reaksjoner, men at det har skapt så mye engasjement, er helt utrolig! Målet vårt var å få ut dette viktige budskapet til så mange som mulig, sier Lomsdalen, og legger til:

– Frem til nå har filmen fått over en halv million visninger, og vi har fått mange private meldinger fra både unge mennesker og bekymrede foreldre. Mødre fra alle mulige steder i landet har tatt kontakt med oss, for å spørre om det finnes lignende overgrepsmottak i deres fylke.

Lomsdalen oppfordrer foreldre til å snakke med barna sine om grensesetting, både for seg selv om andre.

– Snakk med dem om hva sex handler om. Når ungdommer forteller at de øver på å ha sex med venner for å bli gode sexpartnere når de får kjæreste, da tenkere jeg at det er noe galt. Prøv å ha en åpen og god dialog med barna dine, sier Lomsdalen.

LES OGSÅ: Åpenheten har hjulpet meg videre

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer