Arnica

Vidunderplanten

Brukt mot blåmerker, muskelbelastninger, skader og hevelser er arnica en av de mest populære homeopatiske medisinene verden over.

Vidunderplanten
Publisert
Sist oppdatert

Den ligner på en gul prestekrage, og det norske navnet er solblom. Men denne gamle medisinplanten er heller sjelden å se her til lands. Derimot finner du planten viltvoksende i fjellene litt lenger sør i Europa, der den har vært brukt av fjellfolk for å motvirke stølhet og til å hele skader langt tilbake i tid. 

Den eteriske oljen av planten er betennelseshemmende og ­bakteriedrepende i tillegg til å virke smertedempende. ­Virkningen ­skyldes blant annet innholdet av flavonoider og ­bitterstoffer i form av seskviterpenlaktoner. 

Plantestoffene stimulerer akti­viteten til de hvite blodcellene og sprer væsken som samler seg rundt det skadede vevet, slik at det blir fortgang i helingspro­sessen etter støt og skader.Arnica er middel nummer én i førstehjelpsskrinet. Du bruker den mot forstuinger, støt, slag og blåmerker – et uunnværlig middel for småbarnsforeldre. 

Les også: Lider du av B12-mangel?

Idrettsutøvere bruker den mot stølhet og muskelverk, både ­forebyggende og for å restituere seg raskere etter et løp.

Tannleger bruker den etter tannuttrekk og mindre kirurgiske inngrep. 

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer