Arnica

Vidunderplanten

Brukt mot blåmerker, muskelbelastninger, skader og hevelser er arnica en av de mest populære homeopatiske medisinene verden over.

Vidunderplanten
Publisert
Sist oppdatert

Den ligner på en gul prestekrage, og det norske navnet er solblom. Men denne gamle medisinplanten er heller sjelden å se her til lands. Derimot finner du planten viltvoksende i fjellene litt lenger sør i Europa, der den har vært brukt av fjellfolk for å motvirke stølhet og til å hele skader langt tilbake i tid. 

Den eteriske oljen av planten er betennelseshemmende og ­bakteriedrepende i tillegg til å virke smertedempende. ­Virkningen ­skyldes blant annet innholdet av flavonoider og ­bitterstoffer i form av seskviterpenlaktoner. 

Plantestoffene stimulerer akti­viteten til de hvite blodcellene og sprer væsken som samler seg rundt det skadede vevet, slik at det blir fortgang i helingspro­sessen etter støt og skader.
Arnica er middel nummer én i førstehjelpsskrinet. Du bruker den mot forstuinger, støt, slag og blåmerker – et uunnværlig middel for småbarnsforeldre. 

Les også: Lider du av B12-mangel?

Idrettsutøvere bruker den mot stølhet og muskelverk, både ­forebyggende og for å restituere seg raskere etter et løp.

Tannleger bruker den etter tannuttrekk og mindre kirurgiske inngrep. 

Kvinner bruker den før, under og etter fødsler.

Sangere bruker den ved heshet etter overbelastning av stemmen. Det er utallige bruksområder, og arnica foreskrives hyppig verden over og er mye brukt av leger både i Tyskland og Frankrike.

At arnica kan dempe muskel­stivhet er vist i en norsk studie på maratonløpere. 50 deltakere i Oslo Maraton brukte homeo­patisk arnica kvelden før løpet, rett før løpet, etter gjennomført løp samt både morgen og kveld tre dager etter løpet. Maraton­løperne som fikk arnica var ­mindre plaget av muskelstivhet den siste delen av løpet og ­mindre støle etter endt løp. 

Da Cato Zahl-Pedersen og hans team gikk på ski til Syd­polen, hadde de også med seg arnica og tok middelet hver dag mot stølhet.

Som homeopatisk medisin får du arnica i mange styrker. Jo kraftigere skade, jo høyere opp i styrke (potens) går vi. Arnica C30 er en fin mellomsterke som kan brukes av alle. 

Les også: Eplesidereddik gjør underverker

Fås i flere ­former
Arnica finnes som homeopatisk medisin både i pilleform, som ­salve, gel, olje og tinktur. Det ­selges gjennom flere apotek over hele landet. Salven (skal ikke ­brukes på sår, bare intakt hud) og ­massasjeoljen får du dessuten i de fleste helsekostforret­ninger.

Helene Moxheim Graf er utdannet homeopat, soneterapeut og NLP-­coach og arbeider ved Balder­klinikken.no i Oslo.
Helene Moxheim Graf er utdannet homeopat, soneterapeut og NLP-­coach og arbeider ved Balder­klinikken.no i Oslo. Vis mer

Arnica massasjeolje er ­ideell både før og etter fysisk anstrengelse. En varmende massasje øker blodomløpet og beskytter musklene mens man er i aktivitet slik at ­prestasjonsevnen økes. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer