Hvem har ikke drømt om å bli millionær en gang? Kanskje du har sett for deg telefonen fra Norsk Tipping. Den som forteller deg at du er den nye lottomillionæren. Du hopper opp og ned av lykke, dette må feires! Champagne og sigarer NÅ!
Det du kanskje ikke forestiller deg i like levende bilder er at etter noen få måneder er du akkurat like lykkelig eller ulykkelig som du var før du vant. Det er nemlig ikke sånn at millionene på kontoen nødvendigvis gjør deg lykkeligere.
– I øyeblikket vil du kjenne en økt lykkefølelse, men denne lykken er den kortvarige formen for lykke, sier mental trener og lykkeekspert Karina Andersen Aas. Hun mener vi ofte glemmer at det finnes to dimensjoner av lykke.
LES OGSÅ: Venter du for lenge med å betale regningene dine kan du miste muligheten til å få boliglån
Ja, du kan faktisk kjøpe deg lykke!

Den lykkefølelsen du får når du krøller deg til en ball foran peisen med et glass vin og en god bok... Eller vinner i lotto! Det er tilfredshetslykken. Denne type lykke er tett knyttet til penger, og derfor lett tilgjengelig i Norge.
Men flere penger gir i beste fall en kortvarig lykke. Vi blir fort vant til materielle goder, og tar de snart for gitt.
– Når du kjøper deg et klesplagg eller en bil, så kjenner vi i øyeblikket en økt lykkefølelse, sier Andersen Aas. Men for at du skal kjenne på denne lykkefølelsen må du hele tiden ha mer.
– Du får ikke den samme lykkefølelsen av å kjøpe det samme plagget to ganger, sier hun.
Denne type lykke gir oss velvære og behag. Sosiale medier flommer over av det. Men dette er ikke nok for å leve et lykkelig liv. Du trenger også den andre dimensjonen av lykke; engasjementslykken.
– Den er minst like viktig, og det er litt underkommunisert, sier Andersen Aas.
LES OGSÅ: Kvinner er de største pensjonstaperne
Penger er ikke nok...
Du kan ha all verdens penger, men likevel føle at du mangler noe i livet ditt. Da er det engasjementslykken du mangler. Denne formen for lykke finner man når man blir utfordret, når vi må investere energi i det vi gjør.
– Da kjenner vi på lyst og vilje, og interesse og engasjement. Vi er konsentrert og fokusert. Vi er lidenskapelig i det vi gjør, sier Andersen Aas.
I motsetning til den bedagelige jeg-har-kjøpt-meg-nye-sko eller drikker-vin-foran-peisen-type lykke mener hun dette er en lykke du finner gjennom hardt arbeid, læring, egeninnsats og utvikling. Kanskje du har ansvaret for et prosjekt på jobb du er veldig engasjert i, eller du trener til å delta på maraton? Du legger kanskje ned månedsvis med jobbing! Når du bruker hjernen eller kroppen til noe som engasjerer og er gøy, kjenner du på engasjementslykke. Og den kan du ikke kjøpe for all verdens penger.
Men det betyr ikke at god økonomi og lykke ikke har en sammenheng.
LES OGSÅ: Lønnsforhandling: - Mange bør bli tøffere og be om mer

Vi trenger jo penger!
– Altså, har du ingenting, så behøver du noe, men har du veldig mye, så er det sånn at penger ikke betyr noe, sier lege og lykkeforsker Bengt Lindström.
– Penger gir jo mange ganger flere muligheter, og du kan skaffe deg flere muligheter med penger. Har du mye penger så bor du på et visst sted. Har du råd til å bo et visst sted, så har du råd til å gå på visse skoler. Og der skaper du dine sosiale nettverk. I vårt forhold til storsamfunnet har jo penger mye å si, sier Lindström. Men til syvende og sist betyr ikke penger alt, og du kan være lykkelig uten, mener han.

Poenget er at i Norge har de fleste nok penger å kjøpe seg lykke for. De aller fleste har et sted å bo, de har nok til både mat, klær og aktiviteter. Så hvorfor ønsker vi oss enda mer penger, når vi egentlig har nok til å leve gode, lykkelige liv?
– Ettersom store deler av samfunnet vårt er bygget rundt den formen for lykke som inkluderer status, penger og suksess, så søker vi mot det, sier Andersen Aas.
Hun mener det er viktig å bli klar over hva det egentlig er du vil kjøpe for alle pengene.
LES OGSÅ: Dette trenger du ikke prioritere på CV-en din (du har helt sikkert gjort denne tabben)
Penger til hva da?
Det er viktig å virkelig gå i dybden og spørre deg selv hva du egentlig vil kjøpe deg for pengene, sier Andersen Aas.
– Dersom du har en drøm om å øke pengebingen, spør deg selv; Hva er det egentlig du ønsker? Hva er det pengene skal gi deg? Er det for eksempel tid du ønsker deg må du fortsette å grave. Tid til hva da? Til hobbyen din? Til å lære noe nytt? Kanskje mer tid til å være sammen med familien?
- Ja, men da er det jo egentlig det som skaper lykke for deg! Det er det du vil ha mer av. Men så forbinder du det med penger, sier Andersen Aas.
LES OGSÅ: Slik unngår du at Facebook-kontoen din blir hacket
Fem om dagen
Lykke er et grunnleggende behov vi har. Er du kun fokusert på penger for å bli lykkelig, blir du ikke lykkelig.
Vi har lett for å glemme den engasjerende og arbeidssomme formen for lykke. Den er enklere å heve og påvirke varig. Og vi trenger den også for å kjenne at vi har meningsfulle liv.
– Vi mennesker kan selv påvirke vår egen lykke. Det finnes fem gode råd for økt hverdagslykke, sier Andersen Aas.
Hun beskriver fem punkter forskere har funnet at gir en bevist effekt og som er tilgjengelig for alle mennesker. De kan gjøres hver dag, er ikke knyttet til penger, og du blir rett og slett et lykkeligere menneske, sier hun, – uten å bruke en eneste krone.
LES OGSÅ: På jobbjakt? Slik skriver du høstens smarteste CV!