Brukte julegaver

Vil fjerne tabu rundt brukte julegaver

- Hvorfor skal det være greit å kjøpe vintage til seg selv, men rart å gi noe som er brukt til noen andre? spør artist Sandra Lyng.

VINTAGE: Sandra Lyng skal ikke kjøpe én ny julegave i år. Reporter: Malini Bjørnstad. Video: Ingebjørg Iversen / KK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I år har artist Sandra Lyng (32) bestemt seg for å være mer miljøbevisst når det kommer til det å gi bort julegaver. Hun oppfordrer til å gi bort brukte julegaver, selv om det for mange kan være tabu.

- Det enorme kjøpepresset man har her i Norge er ganske trist. Det er trist at det handler om å kjøpe dyrest mulige julegaver. Det er mange foreldre som ikke har råd til å kjøpe dyre julegaver, og som tar opp lån for å kjøpe gaver fordi at de vil barnet sitt beste.

Hun synes at gleden av å gi heller burde være i fokus.

- Det er jo veldig naivt sagt av meg, jeg vet det, for det er ikke en sånn verden mange lever i. Men i år kommer jeg selv til å gi bort brukte julegaver, og skal lete etter skatter på bruktmarked, hos Fretex og på Finn.no.

OPPGITT: Sandra Lyng synes det er synd at så mange har et dårlig forhold til det å gi bort brukte julegaver. FOTO: Privat
OPPGITT: Sandra Lyng synes det er synd at så mange har et dårlig forhold til det å gi bort brukte julegaver. FOTO: Privat Vis mer

Sandra gleder seg til å se hvordan reaksjonene på de brukte julegaver blir. For hun lar seg provosere av at noen ikke synes det er greit å gi bort brukte ting, heller enn å kjøpe nytt.

- Hvorfor skal det være greit å kjøpe vintage til seg selv, men rart å gi noe som er brukt til noen? Jeg håper at vi kan skape en kultur hvor vi ser på det å gi hverandre brukte ting som noe fint.

- Burde være akseptabelt

Hun trekker frem at det for eksempel er mange barneklær som blir kastet, til tross for at de aldri har vært brukt.

- Og fordi du har tatt av taggen så er det brukt, og da er det rart å gi bort i gave. Nei, det er ikke det! sier Sandra engasjert.

- Selv om det har vært brukt et par ganger, burde det være akseptabelt å gi det i julegave. Det å arve er bra. Vi må tenke på miljøet! Det krever 7000 liter vann bare å produsere én jeans. Klesindustrien står for åtte prosent av klimautslippene. Dersom vi kunne ha gjort mer på gjenbruksfronten og tatt tilbake arvekulturen, så hadde vi bidratt masse.

Dette er også noe Silje Lundberg (31), leder i Naturvernforbundet, er enig i.

- Vi nordmenn ligger på forbrukstoppen i verden, og dersom alle mennesker på jorda skulle hatt et like høyt forbruk som oss ville vi trengt nesten tre og en halv jordklode for å ha nok ressurser til å produsere det forbruket. Rundt juletider øker forbruket drastisk, og vi ender opp med å kjøpe mange gaver som blir lite eller aldri brukt.

- På hvilken måte er det å gi hverandre brukte gaver en bærekraftig løsning?

- Da unngår vi å kjøpe nye ting, og dermed sparer vi jordkloden for den miljøbelastningen det er i form av både forurensing og klimagassutslipp som det er å produsere nytt, sier Silje til KK.

MILJØBEVISST: Silje Lundberg, leder i Naturvernforbundet, gir selv bort brukte gaver, og startet med dette allerede på ungdomsskolen. FOTO: Alexander Vestrum
MILJØBEVISST: Silje Lundberg, leder i Naturvernforbundet, gir selv bort brukte gaver, og startet med dette allerede på ungdomsskolen. FOTO: Alexander Vestrum Vis mer

Selv startet hun med å gi bort brukte julegaver allerede på ungdomsskolen. Den fineste brukte gaven hun har fått er en dongeri-jakke hun fikk av mammaen sin, som er favorittplagget hennes hver sommer.

Tror tabuet handler om hva man legger i ordet «brukt»

Naturvernforbundet-lederen tror ikke at det er like stort tabu å gi hverandre brukte gaver, på samme måte det tidligere har vært.

- I en nylig undersøkelse som FINN.no gjorde, oppgir flertallet at de oppfatter folk som gir brukte gaver som «økonomisk smarte», «opptatte av miljøet» og «flinkere enn andre til å finne personlige julegaver». Så jeg oppfatter ikke at det er like mye tabu rundt dette nå.

Syer Ingrid Bergtun (28), som driver Instagram-kontoen @ingridbergtunsyr, har den siste tiden promotert konseptet brukte gaver på sosiale medier. Hun sier til KK at hun oppfordrer til å gi bort og til å ønske seg brukte julegaver, nettopp for å fjerne tabu.

- I undersøkelser om emnet sier mange at de hadde blitt glad for en brukt gave, men når de blir spurt om å gi bort en brukt gave er folk mer tilbakeholdne fordi de er usikre på om den som skal få gaven synes det er dumt. Jeg mener at det ikke er noen grunn til dette tabuet, for det finnes vanvittig mange fine brukte ting der ute - og så får man mulighet til å spare både penger og miljøet!

POSITIV: Syer Ingrid Bergtun innrømmer at hun selv kjente litt på tabuet rundt brukte gaver, men etter at hun ble interessert i gjenbruk har hun fått øynene opp for konseptet. FOTO: Thomas Engeset/August Sanengen
POSITIV: Syer Ingrid Bergtun innrømmer at hun selv kjente litt på tabuet rundt brukte gaver, men etter at hun ble interessert i gjenbruk har hun fått øynene opp for konseptet. FOTO: Thomas Engeset/August Sanengen Vis mer

Hun tror at dette tabuet handler om hva man legger i ordet «brukt».

- Kanskje noen tenker at det er møkkete, slitte eller ødelagte ting. Men hvis man setter seg inn i bruktmarkedet, finner man ut at det oftest er fine ting i god kvalitet. Jeg har selv kjent litt på det tidligere, men etter at jeg begynte å interessere meg for gjenbruk, har jeg funnet ut at det er sykt mye bra der ute!

GJENBRUK: De fleste av julegavene Ingrid Bergtun kommer til å gi bort i år, er brukte. Hun elsker å lete etter skatter som kan være til glede for andre. FOTO: Ingrid Bergtun
GJENBRUK: De fleste av julegavene Ingrid Bergtun kommer til å gi bort i år, er brukte. Hun elsker å lete etter skatter som kan være til glede for andre. FOTO: Ingrid Bergtun Vis mer

- Har du selv gitt bort brukte gaver? Og hva er den fineste brukte gaven du har fått?

- Jeg har gitt bort en del brukte gaver, blant annet kjøpte jeg et speil til en venninne på Finn til jul i fjor. Hun digga det, og jeg sparte masse penger. I år er målet at de fleste gavene jeg gir skal være gjenbruk. Det krever litt research å finne de perfekte gavene, men det er det verdt! Den fineste brukte gaven jeg har fått er en ring fra farmor. En annen nydelig brukt gave jeg har fått er en kiste til oppbevaring, sier Ingrid til KK.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer