Jennifer Lawrence

Vil ikke lenger omgås folk som ikke har politiske meninger

Etter at hun ble mor, har viktigheten av å være engasjert i samfunnsdebatten blitt enda tydeligere for henne.

JENNIFER LAWRENCE: Hun har alltid vært engasjert i politiske saker, og det har blitt enda tydeligere for henne hvor viktig det er etter at hun selv ble mor for et år siden. FOTO: NTB
JENNIFER LAWRENCE: Hun har alltid vært engasjert i politiske saker, og det har blitt enda tydeligere for henne hvor viktig det er etter at hun selv ble mor for et år siden. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Jennifer Lawrence (32) er først og fremst kjent for å være en av de største skuespillerne i Hollywood, men hun har også blitt en viktig stemme i likestillingsdebatten.

KK har blant annet skrevet om da hun og skuespillerkollega Amy Schumer protesterte mot abortsaken i fjor, og da hun tok en pause fra skuespilleryrket for å engasjere ungdom i politikk i 2018.

Nå har stjernen imidlertid fortalt i et intervju med Vogue at hun ikke ønsker å omgås mennesker som ikke har politiske meninger.

Identifiserer seg som feminist

Hun giftet seg med Cooke Maroney i 2019, og i fjor fikk de sønnen Cy sammen. Etter at hun ble mor selv, fikk hun en ny forståelse og kjærlighet for babyer. Sin egen sønn elsker hun høyere enn katten sin, noe hun ikke hadde trodd på forhånd. Dagen etter hun fødte, følte hun at livet startet på nytt.

Med en sønn på ett år har hun fått et nytt perspektiv på det å være forelder og viktigheten av å stå opp for det man tror på. 32-åringen har alltid vært engasjert i politiske saker, men kjenner at det er viktigere enn noen gang nå.

Selv om intervjuet kom ut i septemberutgaven, ble intervjuet gjort i juni – i kjølvannet av USAs Høyesteretts beslutning om at det er opp til hver enkelt delstat å bestemme om abort skal være ulovlig eller ikke.

Lawrence har selv åpnet opp om ønsket om abort etter at hun ble gravid tidlig i 20-årene. Før hun rakk å ta en planlagt medisinsk abort, spontanaborterte hun alene. Det har satt sin politiske spor hos 21-åringen. Hun heier på kvinners rettigheter og identifiserer seg som feminist, noe hun mener er viktigere enn noen gang.

«Jeg kan ikke omgås folk som ikke er politiske lenger. Du lever i USA. Du må være politisk. Det er for grusomt. Politikk dreper mennesker», sier hun i nyeste utgave av Vogue.

POLITIKK DREPER MENNESKER: Jennifer Lawrence er brutalt ærlig i oktober-utgaven av amerikanske Vogue. FOTO: NTB
POLITIKK DREPER MENNESKER: Jennifer Lawrence er brutalt ærlig i oktober-utgaven av amerikanske Vogue. FOTO: NTB Vis mer

Politikk er personlig

Temaet er personlig for den prisbelønte skuespilleren. Politiske uenigheter innad i familien har gjort at forholdet til hennes egen far har fått en brist.

Lawrence har de siste fem årene jobbet for å akseptere politiske uenigheter i nære relasjoner. Etter at Donald Trump ble valgt til president i 2016, ble det ekstra tydelig for henne. Hun er fra en republikansk familie som støttet Trump.

32-åringen er redd for å være nedlatende mot sin egen familie, men hun synes likevel det er viktig å være åpen om temaet nettopp fordi det er mange som har havnet i samme skvis med sin egen familie.

«Hvordan kan du oppdra en datter fra fødsel av og tenke at hun ikke fortjener likestilling? Hvordan?», spør hun.

Lang merittliste

Lawrence fikk sitt gjennombrudd som Katniss Everdeen i «The Hunger Games»-filmene samt «X-Men»-filmene før fylte 20.

32-åringen har opparbeidet seg en solid CV med «Joy» (2015), «Passangers» (2016), «Don't Look Up» (2021) og «Silver Lining Playbook» (2021), for å nevne noen.

For sistnevnte film vant hun Oscar for beste kvinnelige skuespiller i en alder av 22 år. I 2015 og 2016 var hun rangert som den høyest betalte kvinnelige skuespilleren i verden.

Med sin posisjon i Hollywood er hun en viktig stemme. At hun bruker den til å snakke om likestilling, har hun fått mye ros for. Hun har blant annet snakket høyt om bransjens lønnsforskjeller mellom kvinner og menn.

I intervjuet med Vogue slår hun hardt ned på utviklingen vi har sett i USA den siste tiden.

«Det er personlig for kvinners eksistens å se hvite menn diskutere kvinners livmor når de ikke klarer å finne klitoris.»

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer