Kanalene legger ikke skjul på at de satser på motprogrammering til de store kanalenes sportsdominans.
- Vi satser stort på serier, livsstil og reality som kanskje appellerer mer til jenter enn til gutter, og som er et mottrekk til fotball-VM, sier Britt Ekensteen i TVNorge til Dagsavisen.
The L Word ble i USA lansert som en arvtaker til superpopulære Sex- og singelliv, med slagordet «Same Sex. Different city». I Norge har serien blitt mottatt med glede blant lesbiske tv-seere. Seksualitetsforsker Eva Sigrid Braaten forstår seriens appell.
- Plutselig fikk skeive kvinner en tv-serie som handler om dem, og det er klart det begeistrert. Homofile menn har vært til stede på tv lenge, og i dag er det nærmest slik at enhver serie med respekt for seg selv har minst en homofil mannlig karakter, sier Braaten.
Hun mener dette delvis har sammenheng med seergruppenes kjøpekraft.
- Homofile menn har generelt vært en mer kjøpekraftig gruppe enn lesbiske. Nå er det kanskje en endring på gang, siden lesbiske er mer synlige på skjermen, tror Braaten. At det generelt er flere menn enn kvinner som slipper til på tv, er også en faktor Braaten også mener bør tas med i betraktning.
Om serier som The L Word bidrar til å endre folks oppfatning av lesbiske, er Braaten usikker på.
- For det første tror jeg nok denne serien appellerer mest til «spesielt interesserte», og det sene sendetidspunktet fører også til at The L Word ikke når de bredeste publikumsgruppene. For det andre er miljøet som skildres i serien ganske fjernt fra norske forhold. Kvinnene er utrolig glamorøse og det er mye glitter og stas. Imidlertid ser man at serieskaperne, som nok var ganske forsiktige i forhold til temavalg i begynnelsen, nå begynner å tematisere mer politiske saker, som for eksempel homoadopsjon.
At The L Word portretterer en samling kvinner med et avslappet, frigjort syn på seksualitet, mener Eva Braaten er svært positivt.
- The L Word belyser kvinneliv på en svært god måte, tross at ikke alt er like gjenkjennelig. Det at man får se en gruppe kvinner med en selvstendig seksualitet, en seksualitet som ikke er rettet mot det mannlige blikket, gjør denne serien annerledes og god, avslutter Eva Sigrid Braaten.
Dette er noe av det du kan se på tv i sommer:
