Badevett

Vilde ble lam etter stupeulykke

St. Hansaften 1989 var varm og lys. 17-åringen Vilde var edru da hun satset og stupte. Så ble alt mørkt.

STUPEULYKKE: En ubetenksomhet førte til at Vilde ble lam. Nå vil hun advare andre mot å stupe uten å sjekke bunnforholdene først. FOTO: Astrid Waller
STUPEULYKKE: En ubetenksomhet førte til at Vilde ble lam. Nå vil hun advare andre mot å stupe uten å sjekke bunnforholdene først. FOTO: Astrid Waller Vis mer
Publisert

Mange drakk alkohol på midtsommerfesten, men Vilde var edru. Utpå natten gikk hun og to kompiser gjennom skogen og ned til Lyseren strandpark for å bade. Gutta løp utover den lange brygga før de hoppet uti, mens Vilde klatret opp på gelenderet, og stupte. Det lå en liten båt og duppet ved brygga.

– Den ligger ikke dypt i vannet, rakk Vilde å tenke. Da var hun allerede i lufta, og det var for sent å snu. Det var som om en bombe eksploderte i hodet hennes da hun traff bunnen og hodeskallen sprakk.

Det skjer hver sommer

Avdelingsoverlege ved Ryggmargsavdelingen på Sunnaas sykehus på Nesodden, Thomas Glott, sier at sykehuset hver sommer får inn personer som er blitt skadet etter blant annet stupeulykker.

Prognosen varierer fra person til person, avhengig av skaden.

– Ryggmargskader kan medføre lammelser og tap av følelser i hele kroppen, sier legen.

– En liten tabbe kan føre til et liv i rullestol. Det kan skje alle, og vi kan ikke få sagt ofte nok hvor viktig det er å sjekke bunnforholdene før man stuper. Hvor dypt er vannet? Finnes det steiner der?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer