Roy Jacobsen:

«Ville du satt deg selv i livsfare eller først og fremst tatt vare på barna dine?»

Suksessforfatter Roy Jacobsen ville skildre Norge anno 1946. Og møtte spørsmålet: Hvem er vi når det gjelder som mest?

ROY JACOBSEN MED NY BOK: Roy Jacobsen bor i Oslo mesteparten av året, men den sterke tilknytningen til Helgelandskysten har inspirert ham til å skrive tre bøker, så langt, om Ingrid Barrøy fra øya på Helgelandskysten. FOTO: NTB Scanpix
ROY JACOBSEN MED NY BOK: Roy Jacobsen bor i Oslo mesteparten av året, men den sterke tilknytningen til Helgelandskysten har inspirert ham til å skrive tre bøker, så langt, om Ingrid Barrøy fra øya på Helgelandskysten. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

- Jeg vet jo ikke hvordan det er å være kvinne, men jeg har en idé om at det er viktig å prøve å forstå det. Litteratur handler jo om å sette seg inn i hvordan andre har det, sier Roy Jacobsen.

Han er ute med sin tredje bok om kvinnen Ingrid Barrøy fra den lille øya på Helgelandskysten. Der første bok var en robinsonade hvor verden og naturen ble sett fra øyuniverset, grep krigen inn i øylivet i bok nummer to. Skipet Rigel forliste utenfor Barrøy og Ingrid innledet et kjærlighetsforhold til en overlevende, men hardt skadet, russer.

LES OGSÅ: Skrev bok om sønnen

Norge anno 1946

I den nyeste romanen, Rigels øyne, følger vi sterke og seige Ingrid på en «roadmovie» gjennom Norge, med barnet på magen og sekk på ryggen. På leiting etter sin russer. Ikke bare møter hun Norges innland for første gang, hun møter Norge i første fredsår.

- Ingrid er en smart dame, men ikke sosialt trent. Innlandslandskapet er et mysterium for henne – bare det reise i båt på ferskvann er helt absurd for henne. Og stillheten. Havet er jo så mye lyder, sier Roy Jacobsen.

Overalt møter Ingrid mennesker som ikke vil huske. Som svarer henne vagt og unnvikende.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer