Samliv

Ville du tilgitt et sidesprang?

Etter 18 års ekteskap var «Lenes» mann utro.

Hva skal til for å bli hos han som svek deg?
Hva skal til for å bli hos han som svek deg? Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norsk forskning viser at 29 prosent menn og 23 prosent kvinner har vært utro en eller annen gang.

Å bli hos en som har bedratt deg er for mange et større tabu enn selve utroskapen. Hva skjer når vi ønsker å bli hos den som har sveket oss? 

LES OGSÅ: Har du falt for en kollega?

Sjokket

For «Lene» (52) er det snart fem år siden hennes 18 år lange ekteskap møtte veggen.

Hun og mannen hadde fått to barn og fulgt hverandres foreldre til graven. Sjokket kom derfor brått på da mannen hennes innrømmet å ha hatt en affære.

Noen uker tidligere hadde han vært på en kurshelg og møtt en kvinne han umiddelbart fikk god kontakt med. De hadde hatt sex og delt tanker om hverandres liv.

– En heftig SMS- og mail-kontakt pågikk i noen uker før han ikke klarte å gå bak ryggen min lenger. Han sa han hadde funnet en kvinne der alt stemte og vurderte å flytte ut, forteller Lene, som ønsker å være anonym for å skåne privatlivet deres.  

Foto: (c) Matelly/cultura/Corbis/All Over Press
Foto: (c) Matelly/cultura/Corbis/All Over Press Vis mer

To døgn etter tilståelsen, forteller han at han har avsluttet kontakten med kvinnen.

Likevel visste Lene at det kun var samvittigheten hans som brakte ham tilbake. Ting begynte nå smått å gå bedre. Så, noen måneder senere, fikk Lene vite at mannen fortsatt hadde kontakt med kvinnen. Hun kastet gifteringen sin i ansiktet hans og brøt sammen.

LES OGSÅ: Bør du fortelle om utroskap?

Nok et svik

– Jeg har aldri sett ham så liten og nådeløst ærlig om sin fortid. Jeg fikk se mail-samtalen og skjønte at han hadde gitt henne håp om en framtid som ikke fantes, og hun ga meg skylden for å stå i veien mellom henne og min mann. Jeg leste med avsky alt hun skrev. Samtidig så jeg at han hadde vært grenseløst illojal mot meg. 

Lene var nå i et følelsesmessig kaos, og det var tider der hun virkelig var overbevist om at det rette var å forlate ham. Hun bestemte seg likevel for å gi ham en ny sjanse.  

Det er mye som må opp til vurdering når man skal vurdere et brudd. Man har en historie, barn, familie og slekt. Det er ikke bare å gå sin vei og aldri se seg tilbake. Han erkjente at affæren var et utslag av å kjenne seg sett og begjært. Jeg gravde etter mange detaljer, og fikk dem. I ettertid ser jeg at det var unødvendig fordi det skaper for mange fantasifulle scenarier i hodet, sier Lene.

LES OGSÅ: Lær å unngå utroskap

Fikk hjelp

De oppsøkte begge profesjonell hjelp hver for seg for å få et innblikk i det som hadde skjedd. Lene gikk i samtale i ett år, og beskriver det som en befrielse. Sammen valgte de heller å se på den vonde erfaringen som en unik mulighet til å dykke ned i forholdets løp gjennom de siste årene, hvor ingen av dem hadde vært lykkelige. Hverdagen fungerte, likevel var det et stort tomrom dem imellom. Krisen ga dem det sparket de trengte. 

Ville du tilgitt et sidesprang?

– Vi fant en nærhet og åpenhet som vi knapt hadde opplevd tidligere. 

I dag føler Lene at de sitter med et bunnsolid forhold som klarte den store styrkeprøven.

– Jeg har aldri angret på min beslutning og vi har i dag stor respekt for hverandre. Vi har det faktisk bedre enn noensinne.

LES OGSÅ: Våg å elske igjen

Les hele historien, og få flere gode tips av psykolog og samlivsekspert Frode Thuens i KK 27, som er i salg fra fredag 4. juli.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer