Fotball

VM-klare Ingrid Syrstad Engen: - Noen har bare bestemt seg for at damefotball er ræva

Når Ingrid stiller til første VM-kamp på lørdag, tenker hun også på andre hardtarbeidende fotballjenter, som hun unner å få kjenne på samme følelse.

TALENT: Nå er 21-åringen fra Trondheim klar for Wolfsburg i Tyskland. Men først: Fotball-VM med norsk flagg på brystet. FOTO: NTB Scanpix
TALENT: Nå er 21-åringen fra Trondheim klar for Wolfsburg i Tyskland. Men først: Fotball-VM med norsk flagg på brystet. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Helt siden hun var syv år gammel har Ingrid Syrstad Engen (21) likt seg aller best på gressmatta. Hun briljerte på banen som eneste jente sammen med gutta frem til 13-årsalderen, og ble siden tatt ut til kretslag og første landslagssamling. Ingrid har alltid trent litt ekstra og kjent på følelsen av at fotball er ordentlig gøy - men det var ikke før litt senere at hun begynte å merke at dette var noe hun virkelig ville satse på.

Gjennom karrieren har trønderjenta spilt for Melhus og Gimse, som er klubber fra hjemplassen hennes, videre på Trondheimsørn som 15-åring før hun flyttet til Lillestrøm i 2018 og begynte å spille for LSK Kvinner - en av de mest profesjonelle klubbene i Norge. Nå er hun klar for Wolfsburg i Tyskland. Men først: Fotball-VM med norsk flagg på brystet.

Årets Frankrike-VM er det desidert største mesterskapet på kvinnesiden noensinne, og det er Ingrids første VM.

- Jeg har prioritert bort mange andre ting for å være der hvor jeg er nå, og her sitter jeg og tenker at «shit, det var virkelig verdt det».

Det sier Syrstad Engen til KK via en telefon fra Frankrike. Den norske troppen har allerede vært på plass en god stund, og dagene frem mot mesterskapet har bestått av masse trening og forberedelser - men vel så mye hvile og restitusjon.

Faste ritualer

På banen spiller hun sentral midtbane, og som mange andre har også denne midtbanespilleren noen faste ritualer før hver kamp for å forhåpentlig å kunne gi det lille ekstra fra det sekundet fløyta blåses. Disse ritualene innebærer blant annet havregrøt til frokost, studering av motstandere, visualisering av eventuelle situasjoner på banen, og sist men ikke minst: Ny, fresh neglelakk på fingrene.

- Det er kanskje litt overtroisk og rart å måtte gjøre det før kamp, men det har fungert bra for meg. Jeg bytter for eksempel farge ut i fra nivået på laget vi spiller mot - ofte svarte og hvite negler.

Å være jente og spille fotball

Apropos neglelakk. Som kvinnelig fotballspiller i Norge får man langt i fra like mye oppmerksomhet og mediedekning som på herresiden, ei heller like bra betalt. Ingrid sier det er utfordrende å kun skulle leve av inntekten man får gjennom norsk kvinnefotball - mange av de som spiller på aller høyeste nivå er nødt til å ha en jobb ved siden av 100 prosent satsing.

- Det er synd at det er sånn, for jeg mener man skal ha samme anerkjennelse for det man gjør, uansett kjønn. I de øverste divisjonene i Norge trener kvinnene akkurat like mye og legger like mye i det som herrene, da er det dumt at man blir rangert etter noe man overhodet ikke får gjort noe med - om man er jente eller gutt. Noen har bare bestemt seg for at damefotball er ræva, sier Ingrid.

- Selv har jeg måttet prøve å jobbe ved siden av, men det er også tøft. Det spiser av energien man egentlig bør bruke til å hvile, for å kunne prestere igjen på neste trening. Det går også utover kosthold og fokus. Man må i så fall finne en jobb som blir tilrettelagt etter treninger og hviletid, og det er ikke bare-bare. Mange har prøvd.

Diskusjon om lønn

I forbindelse med likelønn i fotball la tidligere RBK-spiller og fotballekspert Jahn Ivar «Mini» Jakobsen nylig ut en Twitter-melding med følgende tekst: «Hvorfor skal det være likelønn? Er jo et hav av forskjell på hvem som bringer inn pengene». Dette var en respons på et innlegg fra NISO (Norske Idrettsutøveres Sentralorganisasjon), hvor likelønnsavtalen som finnes på de norske fotballandslagene ble nevnt. Det skriver NRK.

Avtalen det er snakk om, som har vært gjeldende siden 2018, går ut på at spillerne på begge landslagene skal få helt like økonomiske betingelser for å delta på samlinger og kamper. Men for at denne likelønnsavtalen skulle bli en realitet måtte herrelandslaget akseptere å gi bort 550 000 kroner av sine markedsinntekter til kvinnelandslaget.

Jakobsens utspill fikk landslaget til å reagere, og satt i gang en diskusjon med delte meninger fra ulike hold.

- Han får stå for det han mener, men jeg synes den kommentaren blir litt lavmål. Jeg er stolt over at vi og NISO har klart å forhandle frem en slik avtale, uttalte landslagskeeper og tidligere medlem av NISO-styret, Ingrid Hjelmseth, til NRK.

Nåværende Aalesund-trener Lars Bohinen, også han tidligere landslagsspiller, forteller derimot at han støtter «Mini» 100 prosent. «Pengene må gå dit verdiene skapes», skriver han på Twitter.

FORSKJELLER: Som kvinnelig fotballspiller i Norge får man langt i fra like mye oppmerksomhet og mediedekning som på herresiden, ei heller like bra betalt. FOTO: NTB Scanpix
FORSKJELLER: Som kvinnelig fotballspiller i Norge får man langt i fra like mye oppmerksomhet og mediedekning som på herresiden, ei heller like bra betalt. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Går over til Tyskland

Men selv om det går fremover for likestillingen i fotball-Norge, ved at det blant annet satses stort fra de større aktørene inn mot fotball-VM i Frankrike, og at Norge (som det eneste forbundet i verden) har en kvinnelig leder for elitesatsingen, så ser Syrstad Engen frem til å snart gå over til Tyskland for å endelig kunne kalle seg helprofesjonell fotballspiller.

Hos Wolfsburg vil hun få bedre lønn og dermed mer tid og mulighet til å virkelig dyrke det hun kan aller best; fotballtalentet sitt.

- Nå må spillerne hjemme i Norge stå enda mer opp for seg selv og tvinge folk til å komme og se på kvinnekamp slik at seerne får et annet inntrykk av idretten. Med omlag to treninger om dagen, samt kamp i helga, fortjener man heder og jubelrop fra sidelinja når det virkelig gjelder, sier Ingrid og fortsetter:

- Dette gjelder også fordommer - i starten da jeg som barn begynte å spille fotball følte jeg det var helt likt mellom gutter og jenter, vi fikk akkurat like muligheter og ble sett på som akkurat like seriøse. Så kommer man opp og frem, begynner å spille i toppserien, og man merker at meningene til folk begynner å dyttes i en negativ retning, spesielt på Facebook.

Hun sikter til uttalelser og kommentarfelt som «kvinnefotball er ikke fotball» og «ikke er det fotball, og ikke er det kvinner».

Aldri ensidig

- Hva med fotballen er det du finner glede i?

- Fotball er lagidrett og alt føles større om man oppnår noe som et lag. Det finner jeg glede i. Man er en del av et team hvor man er avhengig av alle for å lykkes, og for hver person som er med så blir gleden over seier og mestring dobbelt så stor.

- Dessuten er fotball aldri en ensidig sport. Det er en kompleks jobb med så mye forskjellig man kan trene på at man blir aldri verken lei eller utlært. Det er litt av grunnen til at jeg har valgt fotball foran friidrett og ski for eksempel, som jeg også har drevet med.

God lagkultur

I spørsmål på hvordan laget hennes jobber for å opprettholde et godt samhold i laget, sier Ingrid at det går bra når det er en så god vinnerkultur i laget som det for eksempel er hos LSK Kvinner. Alle er på samme nivå når det gjelder ambisjoner, slik at man får en naturlig forståelse innad i laget og ingen sluntrer unna på trening.

- Det er ofte ting som vanligvis kan skape irritasjon i et lag. Utenom det gjør vi de enkle tingene, som å gå på kafe etter trening - da blir man kjent også utenom fotballen.

Med landslaget har de mindre tid til å bli kjent, og når spillerne da kommer på trening eller samling, er alt fokus rettet mot det som foregår på banen.

- Men der synes jeg lederne er flinke til å la oss komme med forslag for å finne på andre ting. Vi får god tid til å slappe av og ha det gøy sammen, det tror jeg også synes på banen.

SAMHOLD: Ingrid tror på at hvis det er godt samhold i laget, vil det gjenspeiles på banen. FOTO: NTB Scanpix
SAMHOLD: Ingrid tror på at hvis det er godt samhold i laget, vil det gjenspeiles på banen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Ada Hegerberg-overskrifter

Det har den siste tiden vært mange overskrifter rundt Ada Hegerbergs uttalelser om livet på landslaget. Til fotballmagasinet Josimar har hun blant annet sagt at hun ble «knekt psykisk av å spille for landslaget», hun forteller at hun har hatt mareritt av opplevelsen og beskriver det hele som en dønn depressiv følelse. Det skriver NRK.

Hegerberg sier også til Josimar at spillerne ikke ble tatt seriøst. Hun mener det ikke var noen kultur for å trene med kvalitet for å bli bedre, og at det «tynga henne over lang tid».

Satse på fotball

- Ingrid, har du noen tips til unge jenter som ønsker å nå langt i noe?

- Det er med alt annet som det er med fotball; det må være gøy i starten. Det skal være gøy å øve på noe, og det trenger ikke å bare være under organiserte rammer. Jeg har fått så mye ut av å bare møte folk og holde på selv. Da blir man mye mer kreativ og slipper seg mer løs, sier Ingrid.

Hun håper at unge jenter som har lyst til å satse på fotballen synes det ser gøy ut å spille på et høyt nivå.

- Vi spilte en kamp i høst hvor vi vant VM-kvalifiseringen. Det er min største fotballopplevelse hittil. Man vet på forhånd for mye som ligger i potten og hva man har i vente, så når man vinner da, er det helt sykt stort og artig. Jeg unner mange hardtarbeidende jenter å kjenne på den følelsen.

LES OGSÅ: Marit Bjørgen: - Jeg venter bare på at Vibeke skal dukke opp igjen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer