Kultur

Voksen i eventyrland

Nå leser vi barnebøker som aldri før. Sjekk her om du er en typisk kidult-leser.

Voksen i eventyrland
Publisert
Sist oppdatertBokbransjen er stadig på jakt etter potensielle storselgere. Dermed er det ikke overraskende at såkalte crossover-bøker ble et stort satsingsområde etter at Harry Potter-effekten sendte adrenalinet pumpende gjennom årene på forleggere verden over.

Til å begynne med resulterte det i en hektisk og voldsom promotering av bøker som neppe var verdt alt oppstyret, men det dro også med seg fornyet oppmerksomhet om høyst leseverdige historier fra etablerte forfattere. En annen bivirkning var at gode barnebokforfattere endelig fikk den anerkjennelsen de fortjener.

Etter at bøkene deres begynte å dukke opp på bestselgerlistene for voksenlitteratur, ble de plutselig interessante gjester i talkshow på tv og på internasjonale bokmesser, og en del forlag spanderer nå til og med dyr tv-reklame for enkelte av bøkene deres.

Internasjonalt er all-aldersbøker blitt en trend, som vokser så fort at den har fått sin egen betegnelse: «kidult» – en lek med de engelske ordene for barn og voksen; «kid» og «adult».

 • Les mer om kidult-fenomenets opprinnelse her.

 • En gang ble det å være voksen identifisert utelukkende ut fra alder. I dag er det like ofte kultur som setter standarden: litteratur, film og musikk. Barn modnes også tidligere enn før, samtidig som ungdomstiden forlenges. Da bør det ikke forbause at gruppen «voksen i eventyrland» øker.

  Mange voksne leser gjerne barnebøker, bare de er velskrevne og gode nok. Astrid Lindgrens Brødrene Løvehjerte og Mio min Mio er gode eksempler. Det samme er Jostein Gaarders I et speil i en gåte, Kabalmysteriet og Appelsinpiken.

  Kanskje ville det også forbause deg hvor mange voksne som ivrig følger med på J.K. Rowlings suksesserie om Harry Potter. For øvrig i den grad at enkelte forlag sender ut disse bøkene med to forskjellige omslag: ett for barn og et helt annet for voksne. Etter sigende fordi menn på T-banen i New York syntes det var pinlig at noen skulle se dem lese i en barnebok.

  Det som kjennetegner «kidult»-forfatterne er at de skriver fantastiske fortellinger som appellerer til alle aldersgrupper og derfor vanskelig lar seg kategorisere. Hovedpersonene er som regel barn og ungdom, men bøkene er så spennende at de også fenger voksne lesere.

  Hva er din favorittbarnebok og hvorfor?
  Si din mening i vårt forum!

  Populær kidult-bok: Antoine de Saint-Exupérys Den lille prinsen.
  Populær kidult-bok: Antoine de Saint-Exupérys Den lille prinsen. Vis mer
  Populær kidult-bok: Astrid Lindgrens Brødrene Løvehjerte smelter fremdeles mange voksne pikehjerrter.
  Populær kidult-bok: Astrid Lindgrens Brødrene Løvehjerte smelter fremdeles mange voksne pikehjerrter. Vis mer
  Populær kidult-bok: Legenden om Narnia av C.S. Lewis.
  Populær kidult-bok: Legenden om Narnia av C.S. Lewis. Vis mer
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer