Vold Mot Barn

Vokste opp med en mamma som slo

... men først og først og fremst handler Lillians (53) historie om grenseløs kjærlighet.

IKKE HATT PLASS TIL SINNE: – Jeg har aldri vært sint. Jeg tror ikke jeg har hatt plass til sinne, jeg har hatt så mye sorg i kroppen. Den sorgen med at jeg og mamma aldri klarte å finne hverandre – den kommer alltid til å være der, sier Lillan Bergljot Fredriksen (53) når vi møter henne hjemme i Lierne i Nord-Trøndelag. Foto: Geir Dokken/All Over Press Norway
IKKE HATT PLASS TIL SINNE: – Jeg har aldri vært sint. Jeg tror ikke jeg har hatt plass til sinne, jeg har hatt så mye sorg i kroppen. Den sorgen med at jeg og mamma aldri klarte å finne hverandre – den kommer alltid til å være der, sier Lillan Bergljot Fredriksen (53) når vi møter henne hjemme i Lierne i Nord-Trøndelag. Foto: Geir Dokken/All Over Press Norway Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: «Jeg kan nok godt si hun hadde to sterke sider. Den ene siden var snill, selv om jeg ikke kunne komme nær henne. Den andre var som et rasende monster, og det kunne dukke opp når som helst uten noe forvarsel.»

Slik beskriver Lillian Bergljot Fredriksen (53) oppveksten med mamma i sin bok «Ut av mørket».

Først da moren fikk Alzheimer, og hennes gode sider ble mest framtredende, fikk Lillian lov til å gi henne den aller første klemmen – 40 år gammel.

Når vi møter Lillian, forbauses vi av det lette vesenet, av latteren, av hvordan hun ivrig løper opp trappen for å hente et gammelt bilde i svart og hvitt. For det er med underarmer fulle av bleke arr hun viser det fram. Bildet av en mor og en datter. Og alt imellom.

– Det er meg og mamma, det er det første jeg husker av henne. Jeg var tre år, hun tok meg med på kafé, og etterpå tok vi dette bildet i fotoboks. Jeg har hatt det under hodeputa i alle år. Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har sett på det, sier Lillian og smiler raskt.

Som en trøst?

– Ja. Jeg visste jo aldri når det ble vondt igjen. Og da var det et godt minne å ha, sier Lillian.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer