Bodybuilder

Wenche (53) veide 104 kilo – så gjorde hun noe drastisk

Etter flere år som overvektig tok tobarnsmoren et valg som endret både kropp og sinn. Fra å ha gjemt bort kroppen under store klær trente hun seg opp til å bli bodybuilder.

EKSTREM FORVANDLING: Da badevekten viste 104 kilo skjønte Wenche Berger at noe måtte gjøres. I dag er hun nesten ikke til å kjenne igjen som profesjonell bodybuilder.  Foto: Privat/Tom Lorang Nilgard
EKSTREM FORVANDLING: Da badevekten viste 104 kilo skjønte Wenche Berger at noe måtte gjøres. I dag er hun nesten ikke til å kjenne igjen som profesjonell bodybuilder. Foto: Privat/Tom Lorang Nilgard Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Wenche Bergers (53) hjerte hamrer under paljettbikinien. Hun entrer scenen og kjenner adrenalinet pumpe. Dette har hun ofret blod, svette og tårer for de siste månedene.

Tobarnsmoren gjør sin debut som bodybuilder i en alder av 53 år. Juni 2014 står hun på scenen i Frankrike for første gang.  

- Jeg gruet meg fryktelig før konkurransen, men da jeg først gikk opp på scenen følte jeg at jeg strålte, forteller Wenche til KK.no.

LES OGSÅ: Slik kan fysisk aktivitet bedre søvnen din

GJEMTE SEG BAK KLÆRNE: Tidligere pleide Larviks-kvinnen å pakke inn kroppen i lag på lag med klær.  Foto: Privat
GJEMTE SEG BAK KLÆRNE: Tidligere pleide Larviks-kvinnen å pakke inn kroppen i lag på lag med klær. Foto: Privat Vis mer

I mange år slet hun med overvekt, men på konkurransedagen er det kun musklene som buler ut under huden. Hun har trent beinhardt i månedsvis, og kun spist fisk og havregryn for å nå målet.

- Man trenger langt mer selvdisiplin enn man aner. Dette er ikke for alle og enhver, og du må ha en sterk psyke. Du går på lite mat og kjører deg hardt.

LES OGSÅ: Tre tegn på at du er overvektig

Fettet raste av

Som overvektig var hun mer introvert, og hadde mange kroppslige plager som smerter i muskler og ledd. Da nålen på badevekten bikket 104 kilo, sluttet hun å veie seg.  Noe måtte skje.

Wenche hadde alltid vært fascinert av muskler, og fikk fort blod på tann da hun begynte å ta treningen på alvor. Kiloene raste av, og hun utdannet seg til personlig trener. 

- Jeg fikk veldig lyst til å hjelpe andre voksne damer. Jeg ville vise at alder og overvekt ikke er en hindring. Det går an å gjøre noe med, men jeg skjønner jo at ikke alle drar det like langt som meg.

BYGGER MUSKLER: I dag jobber Wenche som personlig trener på Roars gym i Larvik. Når hun ikke trener andre, trener hun seg selv frem mot mesterskap i bodybuilding.  Foto: Lina Hekkli
BYGGER MUSKLER: I dag jobber Wenche som personlig trener på Roars gym i Larvik. Når hun ikke trener andre, trener hun seg selv frem mot mesterskap i bodybuilding. Foto: Lina Hekkli Vis mer

53-åringen ble så kraftig bitt av treningsbasillen at hun valgte å bygge muskler profesjonelt. I dag er hun bodybuilder og deleier i et treningsstudio i Larvik. 

LES OGSÅ: Derfor bør du ikke trene disse musklene hver dag

- Viktig med balanse

Tommy Lande, som er personlig trener, osteopat og daglig leder av Optimal Klinikk mener Wenche har vært gjennom en ekstrem forvandling og at det viktigste er å skape en balanse. 

- Kroppen adapterer ganske fort. En slik forvandling for kroppen er ikke usunn, spesielt ikke fra overvektig og stillesittende til normalvektig og aktiv. Det viktigste er å skape balanse, og ikke nødvendigvis måtte være i en av ytterpunktene. 

Han har ingen kjennskap til Bergers treningsrutiner, men forteller på generelt grunnlag at bodybuilding ikke alltid er sunt. 

- I mange tilfeller er ikke bodybuilding noe spesielt sunt for kroppen, men dette kan ikke generaliseres, da det ofte går på individnivå og hvordan de gjør dette, foteller Lande.

KONKURRANSEKLAR: 53-åringen lader opp til to mesterskap i november. Når hun ikke trener seg selv eller andre designer hun konkurranse-klær gjennom sitt eget merke Fitness Fashion by Wenche.  Foto: Privat
KONKURRANSEKLAR: 53-åringen lader opp til to mesterskap i november. Når hun ikke trener seg selv eller andre designer hun konkurranse-klær gjennom sitt eget merke Fitness Fashion by Wenche. Foto: Privat Vis mer

LES OGSÅ: Her er de beste treningsøvelsene

Personligheten endret seg i takt med treningen

For Wenche er det ikke bare fysikken som har forandret seg.

Den kroppslige forandringen gjorde også at Wenche endret personlighet.

- Livet ble helt annerledes. Det gjorde noe med selvtilliten min. Jeg følte meg tryggere og mer utadvendt. Inni meg har det alltid bodd en slank jente. Jeg var aldri komfortabel, og pakket meg inn slik mange overvektige gjør. I dag våger jeg å eksponere meg selv mer enn jeg gjorde tidligere.

Med eksponering fulgte også respons. Både positiv og negativ.

Nettrollene har hun ikke klart å unngå.

- Jeg har vært veldig heldig og skånet for den hardeste kritikken. På Facebook får mange bodybuildere pepper. Folk sier «æsj og fysj, og hun ser ut som en mann». Vi kan kritiseres og sjikaneres opp og ned. Jeg tar meg ikke nær av det, men blir opprørt av at mennesker kan oppføre seg sånn.  

LES OGSÅ: Slik vet du om du har tatt treningen til det ekstreme

- En voldsom blottlegging

Selv om hun endelig har den sterke kroppen hun lengtet etter, var det ikke lett å entre scenen første gang og flekse foran strenge dommere iført en liten paljettbikini.

- Min største utfordring var poseringstreningen. Det var rart for meg å stille opp i en bikini og bli justert og korrigert. Det var en voldsom blottlegging, forteller tobarnsmoren.

SELVDISIPLIN: Det krever månedsvis med tøff trening og strengt kosthold for å nå målene som kreves i konkurransene.  Foto: Privat
SELVDISIPLIN: Det krever månedsvis med tøff trening og strengt kosthold for å nå målene som kreves i konkurransene. Foto: Privat Vis mer

De siste månedene har selvdisiplinen igjen vært på topp.

Nå trener Berger seg opp til å delta i Norgesmesterskap og verdensmesterskap i kroppsbygging og fitness i Larvik i slutten av november. Uken etter braker det løs i Tyskland der hun skal kjempe om å bli Miss Universe i bodybuilding.

- Når du jobber så hardt som jeg gjør, er det moro å vise det frem. Jeg føler både glede og stolthet ved å stå på scenen i dag. I denne idretten blir du ikke gammel. Jeg håper å kunne konkurrere i mange år fremover.

LES OGSÅ: Derfor blir du støl og stiv etter trening

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer