Yoga:

Yogi med viktig budskap: - Enhver kvinne burde fryde seg over sin styrke og skjønnhet

Bikini-sesongen er reddet, takket være yogi Jessamyn Stanley!

YOGA: Kroppspositivist Jessamyn Stanley mener vi aldri må la selvforakt eller dårlig kroppsbilde hindre oss i å trene. Selv inspirerer hun tusener med sin yoga-praksis. FOTO: Zoe Litaker
YOGA: Kroppspositivist Jessamyn Stanley mener vi aldri må la selvforakt eller dårlig kroppsbilde hindre oss i å trene. Selv inspirerer hun tusener med sin yoga-praksis. FOTO: Zoe Litaker Vis mer
Publisert

Jessamyn Stanley, internasjonalt anerkjent yogatrener, kroppspositivist, og skribent, løftes nå frem som en kickass-woman. Yogatrenerens første bud er å lære elevene sine å gi slipp på frykt, og skifte fokus fra utseende til følelse.

Det er dette som er den røde tråden i de rikholdige bildetekstene hennes på Instagram, og i bloggen, podcasten og sist, men ikke minst boken hennes «Every Body Yoga: Let Go of Fear. Get On the Mat. Love Your Body».

KK har fått et eksklusivt intervju med kroppspositivisten Stanley, som fremholder at yoga er for absolutt alle.

LES OGSÅ: Interessen for yoga har eksplodert

Fra utseende til følelse

- Det første jeg merket meg i ditt budskap var; la aldri eget kroppsbilde komme i veien for å bevege deg?

- Å tenke på hvordan en ser ut er en så kortsiktig måte å tilnærme seg livet på. Det får mennesker til å stille spørsmål ved sin egen dømmekraft fordi de bekymrer seg for hva andre mener. Etter min mening fører det til en ubrukelig indre konflikt fordi vi tror at alle dømmer alle, Stanley til KK.

- Alt i alt, hvis vi alle er likeverdige og alle meninger er like gyldige, hvorfor ikke verdsette din egen mening over alle andre, spør hun.

- Du sier om praksisen din at det ikke handler så mye om helsegevinster og trening, men om at du er avhengig av å overkomme dine personlige forventninger - at det ikke handler om å bli perfekt, men om å praktisere?

- Jeg oppmuntrer andre til å sette seg mer langsiktige mål i stedet for kortsiktige mål om vekttap, sier Stanley.

- Jeg advarer mot å bli opptatt av å peke på manglene til andre som praktiserer yoga, og ønsker meg treningssteder som innbyr til likeverdighet for alle deltakere, slik at det åpner seg masse nye muligheter, sier hun.

LES OGSÅ: Treningsfolka som har skjønt det!

Posisjonene ikke poenget

- Du gir også god plass til alle yoga-posisjonene i boken din, men har sagt at de ikke er poenget i seg selv? Blant annet har du sagt at vi er i evig forandring, at det ikke handler om å ‘going there’, men om ‘being here’.

- Yoga skaper rom for deg som praktiserer det til å stige ut av distraksjonene i dagliglivet og begynne å forstå din indre perfeksjon, eleganse, og lykke. Fokuset på dyp pust skaper en forbindelse med verden, som kan hjelpe deg å dra oppmerksomheten vekk fra mange årsaker til mental konflikt, sier hun.

- Du har også måttet forklare kroppspositivisme, og har uttalt at det ikke handler om å bevege seg mot andre mål, men å være glad der du er?

- En kvinnes kropp forandrer seg så mange ganger i løpet av en livssyklus. Fra barndom til moden alder til morskap til menopausen og så videre. Det er viktig å finne selvsikkerhet i kroppen din på ethvert punkt på den reisen.

-En kvinne burde fryde seg over sin styrke, og skjønnhet, en styrke som bokstavelig gir liv til universet. Men samfunnet oppmuntrer ikke kvinnen til å feire sin styrke fordi det er underlagt patriarkalske og diskriminerende krefter som søker å holde kvinnen i et jerngrep av maskulin kontroll, sier hun.

SKJØNNHET: - Jeg prøver å se den iboende skjønnheten i alle - inkludert meg selv, sier Jessamy Stanley. Foto: Lydia Hudgens
SKJØNNHET: - Jeg prøver å se den iboende skjønnheten i alle - inkludert meg selv, sier Jessamy Stanley. Foto: Lydia Hudgens Vis mer

- Yoga gir kvinnen potensialet til å huske hvem hun faktisk er - å se etter den indre styrken samfunnet aktivt og med vitende vilje søker å rive sakte vekk fra oss. At du ser kroppen din i et positivt lys, er bare starten på en ny forståelse av styrke og kraft, sier Stanley.

- Det er yoga-praksisen min, og enda mer meditasjonen, som har fått meg til å se hvilken medfødt ulykke som ligger under hele vårt moderne samfunn. Vi drives av helt urealistiske skjønnhetsstandarder, legger hun til, før hun konkluderer:

- Hver dag forplikter jeg meg på ny til å stå over støyen i samfunnet for å kunne se den iboende skjønnheten til hver enkelt skapning på planeten, meg selv inkludert, sier Stanley.

LES OGSÅ: Bli mer komfortabel med kroppen din

Kroppspositiv hjemmepraksis:

- Du startet selv å utvikle en daglig hjemmerutine, og finne posisjoner i yoga-magasiner og på nettet. I dag er du selv en som inspirerer nybegynnere. Har du et tips til hvordan man kan legge til rette for yoga hjemme?

- Jeg tror alle som ruller ut en yoga matte bør vurdere å ha et utvalg av yoga-rekvisitter. Noen tror de bare er for begynnere, eller for mennesker med skader eller mobilitetsproblemer. Det er ikke tilfellet - ved å bruke yoga rekvisitter kan du tilføre ekstra lengde til kroppen og gi polstring til sensitive ledd så du kan komme dypere ned i posisjonene, sier Stanley.

- Uansett, rekvisittene trenger ikke å være avanserte eller kjøpt i en butikk. Eksempler på mine første yoga rekvisitter: en yoga-blokk laget av et Star Wars vhs boks og en-yoga strikk laget av min tidligere kjærestes hundehalsbånd, sier hun videre.

- Jeg tror blokker, stropper, og tepper er de viktigste rekvisittene sånn jevnt over - det å tilføre en eller to gjenstander til hjemmerutinen din kan være revolusjonerende. Men virkelig, bare det å kunne bruke en blokk i en triangel posisjon kan få deg til å ville kysset universet.

Selv om det har vært viktig for Stanley å skape seg en hjemme-praksis,anbefaler hun også nybegynnere å ta «live» klasser for å få en viss kunnskap om posisjonene og få nyttige tilbakemeldinger. Gi deg selv en uke til å prøve, men se etter studioer hvor trenerne har rykte på seg for å være oppmuntrende og positive.

Hun gir også en klar oppfordring i bloggen sin, og det er at dersom du bruker ditt eget kroppsbilde som en unnskyldning for ikke å praktisere yoga (eller en annen treningsform) så er det direkte skadelig for ditt eget velbefinnende.

LES OGSÅ: Yoga i 38 grader - hva er det godt for?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer