Populære sanger med politisk budskap:

12 sanger som gjorde en forskjell

Sanger med politisk budskap hører ikke bare fortiden til, men preger også dagens musikk.

POLITISKE SANGER: Under den kalde krigen ble det sluppet flere samfunnskritiske sanger. Mange av dem ble svært populære. Foto: Shutterstock.
POLITISKE SANGER: Under den kalde krigen ble det sluppet flere samfunnskritiske sanger. Mange av dem ble svært populære. Foto: Shutterstock. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

(Vi.no): Under den kalde krigen var verdensfreden ustabil, og dette var tema i sangene til mange artister.

Det er kanskje ikke så rart: Politiske sanger reflekterer alltid det samfunnet de kommer fra, ifølge Kate Maxwell, førsteamanuensis i musikkhistorie, teori og analyse ved Universitetet i Tromsø.

Fortsatt skrives det sanger som er samfunnskritiske, eller med politisk budskap. I Norge er for eksempel rapduoen Karpe Diem kjent for sine tekster om innvandring og integrering.

- Dagens låter handler om alt fra metoo til Black Lives Matter, forklarer Maxwell.

Les også: 8 tips som gjør deg til suksess i ditt eget hode

Det internasjonale politiske bildet ser annerledes ut nå enn under den kalde krigen, men politiske låter har likevel noe til felles.

- Budskapet kommer frem gjennom teksten, musikken og ofte bilder eller video som er assosiert med låten. Musikk har alltid en kontekst, som kan endres over tid. Eldre sanger kan få nye meninger i nye tider. Det er det som er levende i musikk, sier Maxwell.

Her er 12 populære sanger med politisk budskap:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer