Psykolog om foreldres forhold til voksne barn:

- Aldri for seint å få en god relasjon

Men når voksne barn har noe uoppgjort, skal du ta det på alvor.

INGEN ER PERFEKT: – Det finnes ikke perfekte foreldre. Men vi kan lære hvordan vi sier unnskyld til barnet vårt og reparere relasjonen, sier Psykolog Cathrine Moestue. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
INGEN ER PERFEKT: – Det finnes ikke perfekte foreldre. Men vi kan lære hvordan vi sier unnskyld til barnet vårt og reparere relasjonen, sier Psykolog Cathrine Moestue. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): Hva om dine voksne barn kommer og vil snakke med deg om hvordan de ble forsømt i oppveksten? Å bli konfrontert med at du ikke strakk til som forelder kan være vanskelig å takle.

– I en slik situasjon kan det fort bli vanskelig for foreldrene å håndtere sine egne følelser, sier psykolog Cathrine Moestue.

– Det hele kan føles veldig urettferdig, for de fleste foreldre gjør så godt de kan for barna sine.

Den vanligste reaksjonen er å benekte hele saken, gå i forsvar og si at «jeg har da sannelig stått på for mine barn». Ja, du har gjort så godt du kunne. Og det gjør vondt å se sine egne begrensninger. Det er spesielt vondt når det er barnet ditt det gjelder. Men istedenfor å forsvare oss selv, oppfordrer Moestue til at vi kan gjøre det foreldre skal gjøre: Ta ansvar for situasjonen.

Egne emosjonelle sår

Det kan være en kime av sannhet i slike anklager, påpeker hun, for foreldre er jo mennesker som har egne emosjonelle sår. Det er en stor jobb å håndtere barnas sinne samtidig som man skal håndtere seg selv.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.