Sivilforsvaret

Alle under 55 år har tjenesteplikt

Er du i alderen 18 til 55 år og bosatt i Norge kan du kalles inn i Sivilforsvaret, som har som hovedoppgave å beskytte befolkningen.

SIVILFORSVARET: I utgangspunktet kan alle voksne opptil 55 år kalles inn til tjeneste i Sivilforsvaret. Her fra en skogbrann i 2021. Foto: Tor Erik Schrøder/NTB
SIVILFORSVARET: I utgangspunktet kan alle voksne opptil 55 år kalles inn til tjeneste i Sivilforsvaret. Her fra en skogbrann i 2021. Foto: Tor Erik Schrøder/NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Sivilforsvaret er til for å beskytte sivilbefolkningen, både i fredstid og i krig. Under coronapandemien ble Sivilforsvaret blant annet brukt til hjelp i grensekontroller.

Sivilforsvaret har også ansvaret for landets varslingsanlegg og tilfluktsrom.

Men hvem tjenestegjør egentlig i Sivilforsvaret?

Alle har tjenesteplikt

Sivilforsvaret skriver på sine nettsider at tjenesteplikten pålegger norske borgere å gjøre tjeneste i Sivilforsvaret hvis Sivilforsvaret finner dem egnet til tjeneste. Tjenesteplikt i Sivilforsvaret kan pålegges alle kvinner og menn mellom 18 og 55 år som oppholder seg i Norge.

Sivilforsvaret skal i størst mulig grad gjenspeile samfunnets sammensetning, og kvinner og menn rekrutteres på lik linje.

Slik er alderssammensetningen

Seksjonssjef Jørn Atle Moholdt i DSB sier til Vi.no at de tjenestepliktige i Sivilforsvaret per i dag utgjør cirka 8000 tjenestepliktige og er i aldersspennet 18 til 55 år.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.