Åses far senket tyske krigsskip

Dagene og timene før sprengningene av de to tyske slagskipene Scharnhorst og Tirpitz, var faren til Åse en av dem som trakk i trådene. Da han forsvant, trodde ikke Åse hun ville se ham igjen.

STOLT AV PAPPA: Åse Skare iført farens gamle politilue. Faren var opprinnelig lensmannsbetjent, men nektet å følge formaningen om medlemskap i NS, så under krigen tok han jobb i vegvesenet. FOTO: HEGE LANDRØ JOHNSEN
STOLT AV PAPPA: Åse Skare iført farens gamle politilue. Faren var opprinnelig lensmannsbetjent, men nektet å følge formaningen om medlemskap i NS, så under krigen tok han jobb i vegvesenet. FOTO: HEGE LANDRØ JOHNSEN Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Vi.no er både en nettavis og en Facebookside for alle som er 50+ Er du en av oss? Følg oss her, og tips oss gjerne!

(Vi.no):

Jonas Kummeneje. Hvorfor er det sånn at man har hørt navnene til krigshelter sørfra så mange ganger, mens navnene og historiene til dem som jobbet mot tyskerne i nord, kjenner de færreste til? Utad var Jonas en helt vanlig mann som førte regnskap for vegvesenet.

– Vi bodde i Talvik i Finnmark, og var en familie på fem. Mamma, pappa, jeg, broren min Knut og søsteren min Svanhild, forteller Åse Kummeneje Skare (84).

I to armer av Altafjorden holdt tyskerne to av sine største krigsskip, Tirpitz og Scharnhorst. De lå der som løver, klare til angrep om det skulle vise seg allierte konvoier der ute. Fra kontoret sitt, der Jonas jobbet for vegvesenet, hadde han godt utsyn mot det ene skipet, Scharnhorst. Det få visste, var at han drev med noe mer og langt farligere enn bare regnskapsoppgaver.

– Pappa var rolig og avbalansert. Han var også en sportsmann. Da han var ung, drev han med skihopping og fotball. Han konkurrerte med faren til Bjørn Wirkola i hoppbakken i Alta, forteller Åse. I hjemmet på Støren i Trøndelag, som hun deler med ektemannen Arne, har hun funnet fram bilder. De er over 70 år gamle. Likevel er minnene som strømmer på, klare som krystall.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.