Banneordbok

Banneord til folket

Herregud, piskadausen, steike, fuck, faen i helvete og kødda. Språkforsker Ruth Vatvedt Fjeld er snart ferdig med Norges første banneordbok.

ENGELSK: Det er blitt mer populært å banne med engelske ord som «fuck» og «asshole», ifølge språkforsker Ruth Vatvedt Fjeld. Foto: Israel Talby/akg-images
ENGELSK: Det er blitt mer populært å banne med engelske ord som «fuck» og «asshole», ifølge språkforsker Ruth Vatvedt Fjeld. Foto: Israel Talby/akg-images Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Språkforsker Ruth Vatvedt Fjeld er ikke overrasket når vi ringer. Det har nemlig ikke vært noen mangel på oppringninger fra journalister den siste tiden. Fjeld skriver nemlig på Norges første banneordbok, men hvorfor engasjerer det så mange?

– Banning er blitt regnet som forbudt, som noe tull vi bare driver med på si'. Det er ikke blitt sett på som en del av språket, men det er jo nettopp det. Folk banner hele tiden. Selv om mange sier at de ikke gjør det, viser det seg som regel at de gjør det likevel, forteller Fjeld.

Hun tror det er visse enkeltmennesker, som Bibelens Moses, som har funnet på regelen om at man ikke får nevne Guds navn uten at man ber. Da sikter hun blant annet til banneordet herregud. Ordet går inn under kategorien «Gud», som er en av kategoriene hun bruker for å systematisere banneordene i ordboka.

Andre kategorier er «sex», «ekskrementer», «sykdom og død» og «djevelen». Visste du for eksempel at det fortsatt populære banneordet steike viser til det djevelen skal gjøre med den som havner i helvete? Eller at det tidligere brukte ordet piskadausen betyr Guds pisking og død og hentyder til hudflettingen (piskingen) og korsfestelsen av Jesus?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.