Dagkrem med solfaktor

Beskytter dagkrem med faktor like bra som solkrem?

Kan solkremen droppes hvis du bruker dagkrem eller foundation med samme beskyttelsesfaktor?

NEI, DAGKREMEN ER IKKE NOK: Selv om dagkremen din er merket med solfaktor, betyr ikke det at du kan droppe solkremen om du vil beskytte huden mot sola. Det er nemlig ulike regler for merking av SPF på solkrem - og på dagkrem, pudder, foundation og annet. Mange produkter inneholder solfaktor, uten at de nødvendigvis beskytter mot UVA. Foto: Berit Njarga
NEI, DAGKREMEN ER IKKE NOK: Selv om dagkremen din er merket med solfaktor, betyr ikke det at du kan droppe solkremen om du vil beskytte huden mot sola. Det er nemlig ulike regler for merking av SPF på solkrem - og på dagkrem, pudder, foundation og annet. Mange produkter inneholder solfaktor, uten at de nødvendigvis beskytter mot UVA. Foto: Berit Njarga Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Faktor er faktor, tenker du kanskje, og setter din lit til at dagkremen du bruker beskytter deg mot rynker, andre solskader og hudkreft når du går sommeren i møte. Den er tross alt merket med høy SPF (Sun Protection Factor), i likhet med foundationen eller pudderet du sverger til.

Så enkelt er det dessverre ikke, forklarer Ellen Bruzell i Vitenskapskommiteen for mat og miljø. Bruzell har doktorgrad i biofysikk og er nestleder i faggruppen for tilsetningsstoffer, aroma, matemballasje og kosmetikk.

- Det er to hovedforskjeller mellom dagkrem eller sminke med faktor, og solkrem. Det ene er at solkrem skal brukes på en bestemt måte: Du må påføre en viss mengde, fordi solfaktoren avhenger av hvor tykt laget er. Du får ikke faktoren som er angitt med et tynnere lag. Solkremen skal i tillegg påføres ofte; annenhver time hvis du bader, for eksempel. Dette gjør man ikke med fuktighetskrem eller foundation.

Ulike regler

Den andre forskjellen, forklarer Bruzell, er at solkrem og andre produkter med SPF er underlagt ulike regulatoriske krav i EUs kosmetikkdirektiv.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.