Besteforeldre og barneoppdragelse

Besteforeldre må vite når de bør holde munn

I disse tilfellene bør du rett og slett ikke blande deg.

VÆR BEVISST: Besteforeldre er en viktig ressurs, særlig for småbarnsforeldre! Bare husk å ikke blande deg for mye når du ikke blir spurt om råd. Foto: Scanpix.
VÆR BEVISST: Besteforeldre er en viktig ressurs, særlig for småbarnsforeldre! Bare husk å ikke blande deg for mye når du ikke blir spurt om råd. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

«Han har godt av mer grønnsaker» , «hun trenger vel ikke å legge seg så tidlig?» , «du bør sette ham i skammekroken» .

Besteforeldre mener det som regel i beste mening, men det er ikke alltid lett å formulere seg på en forsiktig måte. Når besteforeldre kommer med råd til egne barn eller svigerbarn i henhold til oppdragelse og rutiner i deres hjem, skal man trå varsomt for å unngå konflikter.

Det mener Anne Kristin Schønning, familieterapeut hos Samtalepartner Bergen.

- Besteforeldre må være forsiktige med å komme med velmenende råd som deres voksne barn ikke har bedt om, sier Schønning.

- Ikke vær brysom

Familieterapeuten mener at besteforeldre gjerne må bry seg, men de må ikke være brysomme.

- De må ikke blande seg inn i barneoppdragelsen av barnebarna. Nå er det de voksne barna sin tur til selv å finne ut av utfordringer og måter å oppdra sitt eller sine barn. De trenger å opparbeide seg selvtillit til seg selv som foreldre.

- Hvis besteforeldre, altså deres egne foreldre, blander seg, kommenterer eller småhakker, skaper dette både usikkerhet og frustrasjon hos de nybakte foreldrene. De har også fått en ny rolle som de må finne ut av, presiserer Schønning.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer