Hagearbeid øker lykkefølelsen og gir bedre helse

Bli frisk og glad i hagen

Stadig flere studier bekrefter det mange av oss har erfart: Hagearbeid gir økt lykkefølelse, og med lykken følger bedre helse.

- Farger, dufter, blomster, bær, frø og jord har sterk innvirkning på oss, sier psykolog og advokat Grethe Nordhelle. Foto: Ellen Valheim
- Farger, dufter, blomster, bær, frø og jord har sterk innvirkning på oss, sier psykolog og advokat Grethe Nordhelle. Foto: Ellen Valheim Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Hagearbeid rangerer høyt i lykkemålinger hos amerikanerne, og det samme bekreftes i andre studier der man måler livskvalitet. Hagearbeid er noe av det folk oppgir som mest lykkebringende, forteller lykkeforsker Ragnhild Bang Nes ved Folkehelseinstituttet.

- Lykken er subjektiv og kan oppleves på mange måter. Noen opplever det som ekstatiske, intense, berusende, sterke øyeblikk, mens andre kjenner på en dyp, harmonisk, langvarig glede fylt med stor tilfredshet. Her ser du et foredrag hun holdt om temaet.

- Den vanligste lykkedefinisjonen i psykologien er tilstedeværelse av positive følelser, fravær av negative følelser og en generell tilfredshet med livet. I lykkeforskningen snakker en ofte om lykke som det å ha det godt og det å fungere godt. De gamle grekerne snakket gjerne om sistnevnte – den eudaimoniske lykken, det vil si lykken man opplever når man skaper noe, er i flyt og realiserer seg selv. Det gjør man ofte i forbindelse med hagearbeid, sier Bang Nes.

Hagearbeid gir lykkeeffektForskeren forteller at det er godt dokumentert at natur og grønne lunger påvirker lykken og gir helsegevinster - sannsynligvis både direkte og indirekte. Stressnivået senker seg og vi er ofte mer fysisk aktive. Kanskje befinner vi oss sammen med andre mennesker, for eksempel på en dugnad, og dermed vil den sosiale faktoren gi oss enda et løft.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer