Bratteli-brødrenes kamp under 2. verdenskrig:

Bratteli-familiens ukjente krigsdrama

Brødrene hadde ikke sett hverandre på 20 år da de plutselig møtte noen som lignet dem selv - på et militærsykehus i Skottland.

KJEMPET FOR NORGE: Hans Georg Bratli hadde ikke sett sine yngste brødre siden de var småbarn. Ved en tilfeldighet ble de gjenforent ved et militærsykehus i Skottland. Foto: George Michael Bratli
KJEMPET FOR NORGE: Hans Georg Bratli hadde ikke sett sine yngste brødre siden de var småbarn. Ved en tilfeldighet ble de gjenforent ved et militærsykehus i Skottland. Foto: George Michael Bratli Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

– Faren min reiste fra et fattig Norge i 1921. Han var eldst av 11 søsken. Ni av dem var født før han reiste hjemmefra. De små yngste brødrene hans var bare ett og to år gamle, forteller George Michael Bratli til Vi.no.

Da faren Hans Georg Bratli dro til sjøs i begynnelsen av 1920-åra, hadde Adolf Hitler ennå ikke kommet til makten i Tyskland. Bratli vet ikke at 2. verdenskrig skal bryte ut innen bare få år. Han vet ikke at krigen skal holde familiemedlemmene borte fra hverandre, og på underlig vis også føre noen av dem sammen igjen. Han vet ikke at krigstraumer skal prege livene deres og at hans nærmeste bror, Trygve Bratteli, skal bli sendt i konsentrasjonsleir og seinere bli Norges statsminister.

Hans Georg forlot livet til sjøs da han kom til USA. Her byttet han navn fra Bratteli til Bratli. Han fikk seg militærutdannelse og tjenestegjorde i den amerikanske hæren i tolv år.

Samtidig vokser småbrødrene Gunnar og Olav opp hjemme på Nøtterøy.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer