Bruke friske eller frosne bær? Pass på disse bærfellene

Riktig behandling av bær, enten de er frosne eller friske, er viktig om du vil unngå uønskede parasitter og virus. Dessuten bør allergikere være obs på allergifaren ved inntak av jordbær.

FROSNE ELLER FRISKE BÆR: Vær obs på hvordan du behandler bærene før bruk. Illustrasjonsfoto: NTB/Shutterstock
FROSNE ELLER FRISKE BÆR: Vær obs på hvordan du behandler bærene før bruk. Illustrasjonsfoto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Visste du at frosne bær bør kokes før du spiser dem? Mattilsynet anbefaler at bærene kokes i ett minutt før bruk hvis de skal brukes i retter som ikke varmes opp, skriver Godt.no.

Årsaken er at importerte fryste bær kan føre til sykdommer som Hepatitt A og Norovirus. Forsker Trond Møretrø, som jobber med mattrygghet i Nofima opplyser til Godt.no at det har vært mange sykdomsutbrudd knyttet til frosne bær internasjonalt og i Norge.

Viruset overlever godt på frosne bær, men dør ved varmebehandling.

Ifølge Møretrø blir det antatt at håndtering av bærene er årsaken - altså at smitten kan komme fra sykepersoner som har smitte på hendene. Infisert vannings- eller vaskevann kan også være en smittekilde.

Mattilsynet opplyser til Godt.no at risikoen også øker i varme land som har høyere forekomst av sykdomsfremkallende bakterier og virus enn i Norge.

Skyll ferske bær i eddik

Men hvordan bør ferske bær håndteres?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.