Oppskrift med plommer

Chutney eller clafoutis - her er våre beste plommeoppskrifter!

Trærne bærer tungt i år igjen. Her er alt du trenger å vite om norske plommer, inkludert hva du bør lage av dem.

HVA SKAL DU LAGE AV PLOMMENE? Er du heldig å eie et plommetre, har du gjerne oppdaget at årets avling er stor. Del frukten med andre, bak en kake eller kok syltetøy. Foto: Synøve Dreyer
HVA SKAL DU LAGE AV PLOMMENE? Er du heldig å eie et plommetre, har du gjerne oppdaget at årets avling er stor. Del frukten med andre, bak en kake eller kok syltetøy. Foto: Synøve Dreyer Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

(Vi.no): Er du så heldig å ha et plommetre? Da kan du lage mye godt!

Norske plommer er kjent for å være søte, saftige og milde på smak. Modne plommer er smakfulle, og de ser også gode ut med sitt blå, gule eller røde skall. Og nå modnes plommene for fullt.

Mange sorter

Det finnes mange ulike slag av plommer i Norge. Plommeslagene har stor fargevariasjon fra gule og gulgrønne til røde og mørke blåtoner.

Plomme er rund eller oval i formen og størrelsen kan variere fra sort til sort, de største kan bli på størrelse med et lite eple.

Plomme har en stor stein i midten. Hos noen plommevarianter henger fruktkjøttet fast i steinen, mens andre sorter slipper steinen lett.

Det er også stor variasjon i modningstidspunkt og størrelse. Så mye lys og luft som mulig gir søte frukter og sunne trær. Derfor er det viktig å beskjære trærne og tynne plommene i år med rikelige forekomst av plommer.

Det finnes rundt 200 sorter plommer og de dyrkes over hele verden.

I Norge er denne steinfrukten kjent fra 1000-tallet og med sikkerhet dyrket fra år 1550.

De fleste plommesorter som dyrkes i Norge stammer fra vest-asiatiske eller europeiske sorter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer