#metoo før og nå:

Da ingen sa «metoo»

#metoo-kampanjen brakte tafsing og trakassering til overflaten, men det var neppe noe bedre før i tiden. Hva tenker dagens 100-åringer om tafsekultur før og nå?

UNGE: Mange av kvinnene som tok jobb eller søkte tjeneste før i tiden, var ugifte. Her fra en soldatfest i 1952. FOTO: Schrøder / Arbeideravisa
UNGE: Mange av kvinnene som tok jobb eller søkte tjeneste før i tiden, var ugifte. Her fra en soldatfest i 1952. FOTO: Schrøder / Arbeideravisa Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

(Vi.no): Gjennom sitt 100 år lange liv har Vigdis Müller fått mange klemmer og også noen klaps på rumpa.

– Vi tok det ikke som erotikk. Men da jeg jobbet som sykepleier, kan jeg huske at det var noen menn på en sal som ringte både fem og seks ganger midt på natten for å få en klem. Til slutt satte oversøster foten ned og sørget for at det ble en slutt på det, forteller hun.

Selv har Vigdis Müller ikke opplevd noen større problemer knyttet til uønsket seksuell oppmerksomhet.

– Man kan godt vise det når man ikke vil ha noen klem. Stort sett tror jeg det blir respektert, hvis ikke kan man ta affære, sier Müller.

Les også: Har du lagt merke til at kvinner og menn banner forskjellig?

Tidlig protest

Vigdis Müller er en representant for et av de første kvinneyrkene. Sykepleierne fikk tidlig autoritet, de var godt organisert, og det var tette bånd mellom sykepleierne og de tidlige feministene.

Det forteller historiker Ole Moseng, som har skrevet om de første 100 årene til Norsk Sykepleierforbund.

Samtidig mener han grunnlaget tidlig ble lagt for å se ned på sykepleiere og behandle dem som kjønnsobjekter – særlig de som jobbet sammen med mannlige leger innenfor en institusjon eller et sykehus.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.