Gro Nylander:

«Da jeg ble pensjonist, valgte jeg et nytt motto: Bedre å brenne enn å visne!»

Fødselslege, aktivist og forfatter Gro Nylander (nærmere 70 enn 60) er fremdeles ikke redd for å si hva hun mener om lett antennelige temaer.

ALDERSTRIKS: – Jeg liker ikke at avisene alltid ber om alder. Det gjør de sjelden med andre enn oss gamle. Jeg tror at leserne da lettere avfeier det vi skriver. Mitt nye standardsvar, som vil være riktig så lenge jeg lever, er: «Jeg er nærmere 70 enn 60.» Smart, eller? Foto: Eva Kylland
ALDERSTRIKS: – Jeg liker ikke at avisene alltid ber om alder. Det gjør de sjelden med andre enn oss gamle. Jeg tror at leserne da lettere avfeier det vi skriver. Mitt nye standardsvar, som vil være riktig så lenge jeg lever, er: «Jeg er nærmere 70 enn 60.» Smart, eller? Foto: Eva Kylland Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

«Vi får følge hjertet så lenge helse og krefter holder», skriver Gro Nylander i boka «Barnebarn! Glede og alvor». Deretter siterer hun Sigrid Undset: «Ti sed og skikk forandres meget, alt som tiderne lider. Men menneskenes hjerter forandres aldeles intet i alle dage.»

Gro Nylander mener det så absolutt gjelder besteforeldrehjerter. Følgende engasjerer henne ekstra mye: «Barnas klima, vår sak». Det står på plakaten som dekker Gro Nylanders overkropp. Hatten hennes er rød med bred brem, ektemann Øyvind Almaas bærer en liten, rød bøttehatt, begge med teksten «Besteforeldrenes klimaaksjon». Sammen er de aktive demonstranter.

Blid, men beinhard

Gro har talt klimaets sak i Stortinget og for ansatte i Equinor, i radio, tv og aviser. Hun forsøker å påvirke både opinionen og politikerne.

– Mitt mål er at jeg skal kunne se barnebarna i øynene, uansett hvor ille klimaet blir, og så si: «Jeg prøvde i alle fall.» Jeg opplever en stor tilfredsstillelse ved å stille opp for noe jeg tror på, sier Gro.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer