De viktige reglene for hekk og hage

Det er selvsagt flott med frodige trær og busker - men de kan også utgjøre en fare for andre dersom du ikke passer på. Nå oppfordrer Vegvesenet til spesiell aktsomhet.

PASS PÅ SIKTEN! Som boligeier må du sørge for at gjerder og beplantning er så lav at alle kan gå, sykle og kjøre trygt forbi eiendommen din. Foto: NTB
PASS PÅ SIKTEN! Som boligeier må du sørge for at gjerder og beplantning er så lav at alle kan gå, sykle og kjøre trygt forbi eiendommen din. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Alle må ta tak og vi håper at alle tenker i samme bane og vil bidra til å holde skoleveien trygg for barna, sier prosjektleder Tor Skårland i Statens vegvesen til Vi.no.

Det er snart skolestart - og det betyr at mange tusen skolebarn skal ut og gå, i boligstrøk og på større veier. Nå oppfordrer Vegvesenet boligeiere til å se etter at vegetasjon fra egen eiendom ikke er til hinder for sikt i trafikken.

Det er nemlig ditt ansvar som eier av eiendom å påse at du ikke har busker, trær, gjerder eller annet som ødelegger for sikt og trygg ferdsel. Alle skal kunne gå, sykle og kjøre trygt forbi eiendommen din.

Hva reglene sier, avhenger av hva slags vei eller kryss det er snakk om - og hva fartsgrensen er. Dette kan du se en oversikt over nedenfor.

Og dersom buskene dine utgjør en trafikkfare kan du få et pålegg om å beskjære.

Ditt ansvar å klippe

– Vi er alle en del av samfunnsansvaret det er å ferdes i trygt trafikken, hver dag hele året. Dette gjelder både vegmyndighet, kjørende, syklende, gående, myke trafikanter i alle aldre, og grunneiere med eiendom ut mot vegen. Hvis vi alle gjør vårt bidrag, blir vegen tryggere for alle. Det er i vår alles interesse, som samfunn, sier Skårland.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.