Hvordan pusse bunadssølv?

Den beste måten å pusse bunadssølvet

Kanskje trenger du egentlig ikke pusse så mye: - Alt trenger ikke se helt nytt ut når det er 50 år gammelt, sier ekspert.

HAR DU PUSSET BUNADSSØLVET? Pusseklut er det beste om du skal pusse bunadssølv, ifølge ekspertene. Alternativt kan du bruke zalo, salmiakk - og hårtørrer. Foto: NTB
HAR DU PUSSET BUNADSSØLVET? Pusseklut er det beste om du skal pusse bunadssølv, ifølge ekspertene. Alternativt kan du bruke zalo, salmiakk - og hårtørrer. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Endelig skal vi få feire 17. mai slik vi er vant til, med barnetog, is, kaker og finstas. Kanskje er det lenge siden du har hatt på deg bunaden eller festdrakta - og du tenker at nå skal sølvet jammen pusses så det skinner?

Men da skal du vite dette:

Det er ikke sikkert at skinnende sølv er meningen eller målet - og det er heller ikke alle pussemetoder som er anbefalt. Vi har fått de beste pusse-tipsene fra Norsk institutt for bunad og folkedrakt.

Og husk, det kanskje aller beste rådet handler om hva du gjør med bunadssølvet etter bruk. Dette kan du lese lenger nede i artikkelen.

Slik pusser du bunadssølv

Det finnes mange ulike råd for pussing av bunadssølv - og spør du Google får du ganske sikkert mange forslag om både enkle pussetips og kjerringråd. Men hva er egentlig den beste måten å pusse bunadssølvet på?

- Det tryggeste er å bruke pussekluter tilsatt pussemiddel, som du får kjøpt hos gullsmedforretninger, sier Ragni Nilsen, konservator ved Norsk institutt for bunad og folkedrakt til Vi.no.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.