Designeren ble beskrevet som «Norges første karrierekvinne»:

Den ukjente historien om «Marius»-genseren

Kvinnen bak «Marius»-genseren har kledd opp presidentfruer og internasjonale kjendiser. Hun var designer for motehus som Dior, men ble aldri ordentlig anerkjent for sitt banebrytende pionerarbeid innen strikkedesign i Norge.

I EGET DESIGN: Designer Unn Søiland Dale med barnebarnet Benedicte Dale Ditlev-Simonsen på fanget. De er begge kledd i håndstrikkede gensere fra Søiland Dales egen Lillun-produksjon. Søiland Dale har også på seg en av hennes kjente Lillunn-pleddkåper. Foto: Vigdis Yran Dale
I EGET DESIGN: Designer Unn Søiland Dale med barnebarnet Benedicte Dale Ditlev-Simonsen på fanget. De er begge kledd i håndstrikkede gensere fra Søiland Dales egen Lillun-produksjon. Søiland Dale har også på seg en av hennes kjente Lillunn-pleddkåper. Foto: Vigdis Yran Dale Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Hvis du ikke har en «Marius»-genser selv, kjenner du garantert noen som har en. I skrivende stund ligger det 77 000 innlegg med bilder av hjemmestrikkede «Marius»-gensere på bildedelingstjenesten Instagram under emneknaggen #mariusgenser, i en stor mengde fargekombinasjoner – selv om de tradisjonelle fargene i blått, hvitt og rødt aldri går av moten.

Vi kler oss i det populære plagget både på skiferie, på kontoret og på kjølige sommerkvelder år etter år og mønsteret er så populært at det brukes på alt fra sengetøy og mobildeksler til kaffekopper, men i dag vet få hvem som egentlig sto bak mønsteret og det utrolige strikkeeventyret plagget er en del av.

Kvinnen bak «Marius»-mønsteret, Unn Søiland Dale, lærte å strikke sokker av bestefaren før hun kunne lese. Han ante neppe at den strikkende, lille jenta i framtida skulle oppnå internasjonal suksess.

Ifølge Unn Søiland Dales eldste datter Vigdis Yran Dale, som overtok morens bedrift Lillunn AS da moren døde i 2002, benytter over 20 norske bedrifter seg av det norske ikonet på sine produkter i dag. 13. april ville Søiland Dale ha fylt 95 år.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer