Rosa Parks, Ruby Bridges og Kamala Harris:

Den virkelige historien bak bildet alle deler nå

Det er bare noen tiår siden rasistiske demonstranter ropte drapstrusler til ei seks år gammel jente som bare ville gå på skolen. Med Kamala Harris som nyvalgt visepresident i USA, løftes historien fram igjen.

STORE KVINNER: Det er bare noen tiår siden fargede ikke fikk gå på samme skole som hvite eller måtte vike for hvite personer på bussen. Flere kvinner som Rosa Parks og Ruby Bridges har banet vei for USAs nye visepresident Kamala Harris. Foto: Skjermdump Facebook
STORE KVINNER: Det er bare noen tiår siden fargede ikke fikk gå på samme skole som hvite eller måtte vike for hvite personer på bussen. Flere kvinner som Rosa Parks og Ruby Bridges har banet vei for USAs nye visepresident Kamala Harris. Foto: Skjermdump Facebook Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Du har kanskje sett det de siste dagene: Det virale bildet USAs nyvalgte visepresident Kamala Harris, gående langs en vegg, mens skyggen som kastes på veggen er av ei lita jente på vei til skolen.

I bildemontasjen som har gått sin verdensgang på sosiale medier, ser vi den viktige borgerrettsforkjemperen Rosa Parks og en av de første svarte barna som begynte på en «hvit» barneskole: Ruby Bridges.

Til bildene står teksten: «Rosa sat, so Ruby could walk, so Kamala could run».

Med valgseieren til Joe Biden og Kamala Harris, ble Harris historisk som USAs første kvinnelige, men også fargede visepresident. I sin takketale snakket Harris blant annet om om mora som døde i 2009. Hun fortalte om en mor som trodde på et Amerika hvor slike øyeblikk var mulig.

- Jeg tenker på henne og generasjoner av kvinner. Svarte kvinner. Asiatiske. Hvite. Latinamerikanske. Urfolket. Kvinner som gjennom vår nasjons historie har banet veien for dette øyeblikket i kveld. Og jeg står på deres skuldre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer