Besøker jeg foreldrene mine nok?

«Dere har aldri tid til meg»

Kommentaren er nok uskyldig ment, men kan ramme samvittigheten hardt. Her er rådene som redder relasjonen mellom foreldre og voksne barn.

GNISNINGER: Små ord kan ødelegge mellom foreldre og voksne barn. Gamle foreldre kan ubevisst gi voksne barn skyldfølelse. Foto: Shutterstock/ NTB Scanpix
GNISNINGER: Små ord kan ødelegge mellom foreldre og voksne barn. Gamle foreldre kan ubevisst gi voksne barn skyldfølelse. Foto: Shutterstock/ NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

(Vi.no): Forelderen er skuffet over at den voksne datteren eller sønnen aldri har tid til å komme på besøk. De voksne barna sliter med dårlig samvittighet for at de ikke strekker til.

– I stedet for at det føles koselig hvis en gammel mor ringer og ønsker seg mer besøk, kan det føles som enda et krav, konstaterer Bjørk Matheasdatter, samlivsekspert, spaltist og forfatter av boka Å elske og bli elsket.

– I stedet for å si «jeg er glad i deg, jenta mi. Jeg savner deg», så sier hun «dere har aldri tid til meg» eller «du holder på med noe annet du, ja». I stedet for å gjøre relasjonen nærere dytter hun sitt voksne barn mer fra seg.

Ifølge samlivseksperten er tidsklemma ofte kjernen i det hun kaller et vanlig problem mellom foreldre og voksne barn. Når man skal passe jobb, egne barn eller barnebarn i tillegg til alt det andre som skjer i livet, kan det føles som et ekstra press når foreldrene klager på at man er for sjelden på besøk.

Se konkrete tips til foreldre og voksne barn i faktaboksene.

Tar med foreldre til terapi

Matheasdatter forteller at problemet jevnlig dukker opp i terapirommet. Den siste tida har hun også sett en tendens til at flere tar med seg egne foreldre til terapi.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer