Derfor bommer værmeldingen

Nordlendinger og vestlendinger har mest grunn til å bli forbanna.

SOL ELLER REGN?: «Skiftende bris, skiftende skydekke og stort sett oppholdsvær», sa værmelderen så presist. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix.
SOL ELLER REGN?: «Skiftende bris, skiftende skydekke og stort sett oppholdsvær», sa værmelderen så presist. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

(Vi.no): Været er noe som opptar oss nordmenn mye. I vårt langstrakte land kan det på den ene kanten kan være ni grader og høljeregn, mens det på den andre kanten kan være 20 grader og strålende sol – på en og samme tid.

Mange av oss er også friluftsmennesker og sjekker værmeldingen opptil flere ganger for dagen. Vi forventer at varselet er til å stole på. Derfor er det mektig irriterende når sola som skulle skinne hele dagen plutselig er blitt erstattet med et titall regnbyger samme dag.

Og er det noen som har grunn til å klage på unøyaktige værvarsler, så er det folk i nord.

– Stoler mer på finsk værmelding

– Været i Nordland, Troms og Finnmark er mer variabelt og vanskelig å melde enn hele resten av landet til sammen, utbryter seniormeteorolog Olav Erikstad ved StormGeo.

Årsaken til at nordlendingene kan stole mindre på værmeldingen enn resten av befolkningen, er klimavariasjonene i denne langstrakte landsdelen. Finnmarksvidda kan by på bitende kulde med 40 minus, mens det ytterst i Lofoten strengt tatt ikke finnes vinter i det hele tatt, klimatisk sett.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer