Programmatiske annonser

Derfor «følger» annonsene etter deg på internett

- Utfordrende med tanke på personvernet, mener Datatilsynet.

ANNONSER: En halvtime før denne skjermdumpen ble tatt, var undertegnede inne på den aktuelle nettbutikken og så på nettopp disse produktene. Utover dagen fulgte disse annonsene med fra nettsted til nettsted. Foto: Skjermdump
ANNONSER: En halvtime før denne skjermdumpen ble tatt, var undertegnede inne på den aktuelle nettbutikken og så på nettopp disse produktene. Utover dagen fulgte disse annonsene med fra nettsted til nettsted. Foto: Skjermdump Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

(Vi.no): Har du lagt merke til annonser fra nettbutikker du akkurat har vært inne på?

Disse kalles programmatiske annonser og blir rettet mot akkurat deg, basert på dine brukerdata.

De dukker opp i sosiale medier eller i nettaviser du leser.

Les også: Du bruker kunstig intelligens hver dag

Derfor kan en annonse «forfølge» deg

Informasjon om din nettbruk blir lagt ut for salg på en såkalt annonsebørs, og legges ut av de som står bak nettsiden du er inne på.

Forskjellige annonsører byr om å få vise sin annonse, og den som byr høyest får vise sin annonse.

- Det kjøpes ikke lenger grupper av brukere, men én og én bruker. Det fører til svært målrettet markedsføring, forklarer Atle Årnes, fagdirektør for teknologi i Datatilsynet.

- De finnes typisk i alle nettavisene, der det ofte er satt av egne områder til denne typen annonser. De som er lettest å se ligger ofte som en ramme rundt artiklene, forklarer han videre.

- På nettsider blir det holdt av en ledig plass for annonser, men det bestemmes ikke hvilke annonser som skal vises før siden lastes inn av en bruker, sier juridisk seniorrådgiver i Forbrukertilsynet, Helge Blyberg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.