Hvordan oppbevare frukt og grønnsaker

Derfor skal ikke denne frukten lagres sammen

Slik holder du frukt og grønnsaker frisk og fersk lengst mulig.

FEIL: Eple skiller ut etylengass som kan være skadelig for andre frukter siden dette fremmer modning og forråtnelse, for eksempel hos banan. Foto: Scanpix.
FEIL: Eple skiller ut etylengass som kan være skadelig for andre frukter siden dette fremmer modning og forråtnelse, for eksempel hos banan. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Råtner bananene så fort de kommer i hus? Visner salaten etter en dag? Irriterende, ja!

Grunnen til dette kan være at du rett og slett oppbevarer frukt og grønt helt feil.

- Før i tiden visste vi ikke så mye om hva man skulle gjøre med frukten, så vi lot den ligge i romtemperatur på kjøkkenet, forteller Alfhild Viul (98) fra Oslo.

Men frukten råtnet da relativt raskt. Løsningen for Viul ble å bruke den snart råtne frukten til matlaging som grøt, stuing og kaker, da ble det skikkelig gjennomvarmet.

I dag vet vi mer om hvordan frukt og grønt holder seg friskt lengst mulig.

Tipsene får du her!

Oppbevar frukten separat

- Noen frukter skiller ut etylengass når de modnes. Gassen kan være skadelig for andre produkter siden dette fremmer modning og forråtnelse på andre frukter. Det bør du tenke på når du legger varene på fruktfatet, sier Toril Gulbrandsen, matfaglig rådgiver, Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Epler, pærer, plommer, tomater og tropiske frukter produserer etylen, og bør derfor ikke ligge for nært andre frukter, som for eksempel bananer som er følsomme for gassen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.