Bake til jul

Derfor velger jeg svensk julebakst over norsk

KOMMENTAR: De fleste «helnorske» julekakene er importert fra utlandet - og spør du meg, er det på tide å åpne kakeboksene for nye julekaker for alvor.

JULETRADISJONER: Bringebærgrotter er blant svenskenes «sju slag» - og søker du etter julebakst på svensk er det aldri langt mellom adjektiver som «kladdete, seig, myk og saftig». Når det finnes så mye annet smakfullt og spennende å velge i, hvorfor skal vi da fremdeles bake sju slag tørre, brune kjeks som egentlig smaker ganske likt? Foto: NTB/Shutterstock
JULETRADISJONER: Bringebærgrotter er blant svenskenes «sju slag» - og søker du etter julebakst på svensk er det aldri langt mellom adjektiver som «kladdete, seig, myk og saftig». Når det finnes så mye annet smakfullt og spennende å velge i, hvorfor skal vi da fremdeles bake sju slag tørre, brune kjeks som egentlig smaker ganske likt? Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er jul, det er høytid, det er fest. Vi dekker opp med det fineste serviset og ikler oss våre peneste klær og våre vakreste smil.

Det er rødt. Det er sølv, gull og glitter. Det er lys og fargesprakende kuler.

Helt til julekakene kommer på bordet - og alt er greige.

Hva er det egentlig med de tradisjonelle, norske julekakene? Hvorfor må de være så grå og kjedelige? Hvorfor må de være så tørre? Og hvorfor må alle smake nesten likt?

Det er ingenting ved de norske julekakene som roper «fest».

Jo da, det er klart at det sikkert er både tid- og pengebesparende å kunne rulle ut fem av de sju sortene kun ved hjelp av én oppskrift.

Men ærlig talt: Det blir ikke veldig spennende og fristende variert av fem varianter over samme tema?

Det er flere år siden jeg oppdaget de svenske julekakene. Og for en befrielse det har vært!

Kladdkaka. Pepparkakskladdkaka. Julkladdkaka. After eight kladdkaka. Sega kolasnittar. Mjuk pepparkaka. Saftiga lussebullar.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.