Hvordan veksle gamle penger?

Dette gjør du med gamle penger

Har du gamle, utgåtte penger liggende, som du ikke får brukt til å betale med lenger? Det er enkelt å få vekslet dem inn, bare du vet hvordan.

PASS PÅ FRISTEN: Du kan veksle gamle penger gratis i Norges Bank - men kun de første ti åra etter at de er tatt ut av sirkulasjon. Etter fristen påløper et vekslingsgebyr. Foto: NTB
PASS PÅ FRISTEN: Du kan veksle gamle penger gratis i Norges Bank - men kun de første ti åra etter at de er tatt ut av sirkulasjon. Etter fristen påløper et vekslingsgebyr. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Du er ikke alene om du har gamle, utgåtte penger liggende. Du fikk bare ikke brukt det før de gikk ut av sirkulasjon. Og det er da heller ikke lenge siden vi fikk de nye sedlene?

Det er heller ikke like enkelt å spore opp et bankkontor som faktisk tar imot kunder om dagen. For ikke å snakke om Norges Bank – de filialene er det langt imellom. Så hva gjør du for å få vekslet inn de gamle pengene i noen nye, som du faktisk kan få kjøpt noe for?

Det er faktisk ganske enkelt! Du kan se nøyaktig hvordan du går fram nedenfor. Men du skal passe på så du ikke venter altfor lenge – for da kan det hende at «vinninga går opp i spinninga», som det heter.

Utgåtte penger

Du kan veksle gamle mynter og sedler i Norges Bank. Er det forrige generasjon penger du har liggende, altså de som vi byttet ut da vi fikk nye sedler på slutten av 2010-tallet, kan du veksle kostnadsfritt – og du får samme valør ut som du leverer inn.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.