Hvordan veksle gamle penger?

Dette gjør du med gamle penger

Har du gamle, utgåtte penger liggende, som du ikke får brukt til å betale med lenger? Det er enkelt å få vekslet dem inn, bare du vet hvordan.

PASS PÅ FRISTEN: Du kan veksle gamle penger gratis i Norges Bank - men kun de første ti åra etter at de er tatt ut av sirkulasjon. Etter fristen påløper et vekslingsgebyr. Foto: NTB
PASS PÅ FRISTEN: Du kan veksle gamle penger gratis i Norges Bank - men kun de første ti åra etter at de er tatt ut av sirkulasjon. Etter fristen påløper et vekslingsgebyr. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Du er ikke alene om du har gamle, utgåtte penger liggende. Du fikk bare ikke brukt det før de gikk ut av sirkulasjon. Og det er da heller ikke lenge siden vi fikk de nye sedlene?

Det er heller ikke like enkelt å spore opp et bankkontor som faktisk tar imot kunder om dagen. For ikke å snakke om Norges Bank – de filialene er det langt imellom. Så hva gjør du for å få vekslet inn de gamle pengene i noen nye, som du faktisk kan få kjøpt noe for?

Det er faktisk ganske enkelt! Du kan se nøyaktig hvordan du går fram nedenfor. Men du skal passe på så du ikke venter altfor lenge – for da kan det hende at «vinninga går opp i spinninga», som det heter.

Utgåtte penger

Du kan veksle gamle mynter og sedler i Norges Bank. Er det forrige generasjon penger du har liggende, altså de som vi byttet ut da vi fikk nye sedler på slutten av 2010-tallet, kan du veksle kostnadsfritt – og du får samme valør ut som du leverer inn.

Det er gratis å veksle inn sedler som er inntil 10 år gamle.

Er de eldre enn 10 år, tar imidlertid Norges Bank et vekslingsgebyr på 250 kroner.

Vekslingsgebyret er det samme uansett hvilke summer du vil veksle inn – så her er det ikke sikkert at det vil lønne seg å veksle inn pengene overhodet, om det er snakk om en mindre sum penger.

Er det den forrige generasjonen sedler du har liggende, er dette fristene du har for å unngå å betale vekslingsgebyr:

Frist for gebyrfri veksling, utgave VII (1994-2020)

Valør Frist
50 krVeksles gebyrfritt t.o.m 18.10.2029
100 krVeksles gebyrfritt t.o.m 30.05.2028
200 krVeksles gebyrfritt t.o.m 30.05.2028
500 krVeksles gebyrfritt t.o.m 18.10.2029
1000 krVeksles gebyrfritt t.o.m 14.11.2030
Kilde: Norges Bank

Norges Bank veksler også inn mynter – og du kan se hvilke du kan veksle inn eller ikke, på nettsida til Norges Bank (klikk her). Der finner du også oversikt over hvilke eldre mynter og sedler som ikke veksles inn.

Vær også oppmerksom på dette: Enkelte sedler og mynter kan ha en samleverdi som er høyere enn den pålydende verdi. Du kan få svar om dette hos mynthandlere, og Norges Bank tipser også om at det finnes flere kataloger med oversikt over slike objekt.

Slik veksler du inn gamle penger

Det er flere mulige måter å veksle inn gamle penger på. Det enkleste for de fleste er kanskje å sende det i posten. Det er også noen begrensninger for veksling i filial, som du bør være oppmerksom på.

Dette er mulighetene for veksling:

Send i posten: Send pengene i posten, sedler og mynter, uten begrensning på beløp. Pengene settes inn på kontoen din. Du må fylle ut et skjema og legge ved. Skjema kan lastes ned fra nettsida til Norges Bank (klikk her).

Norges Bank, Oslo: Lever pengene til Norges Banks hovedkontor i Oslo, sedler og mynter, uten begrensning på beløp. Pengene settes inn på kontoen din. Du må fylle ut et skjema og legge ved. Skjema kan lastes ned fra nettsida til Norges Bank (klikk her). Sjekk åpningstidene før du drar.

Norges Banks filialer: Veksling av kun sedler, til Norges Banks kontorer i Oslo, Stavanger, Bergen, Trondheim og Tromsø. Begrensning på beløp, opptil 7000 kr. Sjekk åpningstidene!

Ødelagt seddel? Dette er reglene

Har du en seddel som er ødelagt? Den kan fremdeles være verdt noe, men hvor mye den er verdt avhenger av hvor store deler av seddelen du har.

Dette er reglene for innveksling av ødelagte sedler:

  • Minst 55 prosent av seddelen i behold gir full erstatning.
  • 50–55 prosent av seddelen i behold gir halv erstatning.
  • Under 50 prosent av seddelen: Ingen erstatning.
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer