Dette gjør gaver med hjernen din

Du har garantert kjent på gleden av å gi et barn en gave, eller overraske en venn eller kollega med en hyggelig tjeneste. Men vet du hvorfor det føles så godt å gi?

UTLØSER DOPAMIN: En gaveoverrekkelse kan skape minst like mye glede for giveren som for mottakeren. Foto: NTB
UTLØSER DOPAMIN: En gaveoverrekkelse kan skape minst like mye glede for giveren som for mottakeren. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Ifølge hjerneforsker Troels W. Kjær, skaper ikke dyre gaver nødvendigvis større glede enn kruseduller på et kort. Og gleden av å gi kan være minst like stor som gleden man opplever når man får noe.

I 2017 greide forskere å påvise at det finnes en sterk forbindelse mellom sjenerøsitet og glede i hjernen. Det betyr at hjernen skrur opp humøret hver gang du gir noen en gave. Det er mulig at du ikke merker dette selv, men rent kjemisk er det altså det som skjer i hjernen.

Bevisst og ubevisst

Hjernen er styrt av en bevisst og en ubevisst del. Den ubevisste delen er en slags motor som sørger for at du kan agere og benytte deg av alle sansene dine. Det velkjente belønningssystemet er også en del av den hjernen som er ubevisst. Empati, tanker, evnen til å forutsi hva som skal skjer, og rom- og retningssans, hører derimot til den bevisste delen av hjernen.

– Når du kjenner på gleden av å gi en gave til noen, kombinerer du automatisk begge hjernehalvdeler, sier hjerneforsker Troels W. Kjær.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer