Populære navn da og nå

Disse navnene var mest populære for 100 år siden

Ingen av dem er spesielt populære i dag.

POPULÆRT FOR 100 ÅR SIDEN: Astrid og Sverre, her illustrert med artisten Astrid S og Norges prins Sverre Magnus, var populære navn i 1918. Foto: NTB Scanpix
POPULÆRT FOR 100 ÅR SIDEN: Astrid og Sverre, her illustrert med artisten Astrid S og Norges prins Sverre Magnus, var populære navn i 1918. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

(Vi.no): - Navnene på topp i 1918 var stort sett blanding av navn med tradisjon fra 1800-tallet og før, og navn fra sagatiden som ble tatt i bruk fra slutten av 1800-tallet, forteller navneforsker ved Universitetet i Bergen, Ivar Utne.

Navnestatistikken for 2018 viser at navn som Emma, Nora og Olivia, og Lukas, Filip og Oliver troner listen over de mest populære navnene.

Slik så det ikke ut for 100 år siden:

Av jentene som ble født i Norge da, var navnet Solveig og Anna mest populært, etterfulgt av Ruth, Gerd, Ingrid, Astrid, Else, Gudrun, Margit og Marie.

Populære guttenavn var Arne, Olav, Hans, Johan, Ole, Kåre, Sverre, Einar, Odd og Rolf.

Ingen av disse navnene er særlig populære i dag, bortsett fra Astrid og Sverre, som begge sank brått fra 1930-tallet, men som har vært på vei oppover siden begynnelsen av 2000-tallet.

Ingrid og Marie ble igjen populært på 1990-tallet, men har gradvis sunket utover 2000-tallet.

Her kan du sjekke den historiske utviklingen av ditt navn.

Les også: Her er navnene som er på vei ut - og som kommer tilbake

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer