Det norske språket

Disse ordene forsvinner fra det norske språket

Én av grunnene er at ungdommen har en mindre respektfull måte å omgås på enn eldre, mener forsker.

I ENDRING: Det norske språket er i stadig utvikling, og nå er det flere ord og fraser som lever på lånt tid. Foto: Scanpix.
I ENDRING: Det norske språket er i stadig utvikling, og nå er det flere ord og fraser som lever på lånt tid. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Vet du ikke hva frasen «å, jeg ber» betyr? Det er kanskje like greit siden dette, sammen med flere andre ord og uttrykk, kommer til å forsvinne fra det norske språket om relativt kort tid.

Og at det norske språket endrer seg, er helt uunngåelig, mener professor og språkforsker Finn-Erik Vinje.

– Det er det flere naturlige grunner til, men én av dem er at ungdommen i dag oppfører seg mindre respektfull sammen med andre enn den eldre generasjonen gjorde da de var unge, hevder forskeren.

Mer uhøflig språk

De unge har behov for å markere en forskjell til foregående generasjon, og det gir seg uttrykk i atferdsnormer og i språk. Selve omgangstonen er blitt annerledes blant de yngre og opp mot de eldre. Det har blitt en ledigere, muntrere men mindre respektfull måte å omgås, og det får språklige konsekvenser, forklarer Vinje.

Et konkret eksempel på denne endringen er det høflige tiltalepronomenet «de» som i dag er endret til «du».

– Det høflige pronomenet er dødt og brukes ikke lenger, men var absolutt nødvendig på midten av 1900-tallet. Det viser at omgangstonen har endret seg. Nå er poenget å «løsne slipset» mer, altså være mer duse og sosiale med andre mennesker. Men det kan også få noen uheldige konsekvenser fordi særlig eldre kritiserer de yngre på at de ikke viser nok respekt og høflighet, forklarer Vinje videre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.