Jack the Ripper:

Drapene som fortsatt opprører - mer enn hundre år etter

I disse dager er det 139 år siden Jack the Rippers første offer ble funnet drept. Historiens mest myteomspunnede seriemorder vekker fortsatt avsky - og fascinasjon.

Annie Chapman er kjent som Jack the Rippers andre av fem ofre. Eller var de langt flere? Foto: Wikimedia commons
Annie Chapman er kjent som Jack the Rippers andre av fem ofre. Eller var de langt flere? Foto: Wikimedia commons Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Så snart turistene vendte tilbake til London etter corona-nedstengingen, sto guidene i Londons Whitechapel-distrikt klare for å tilby en av sine mest populære spaserturer: Jack the Ripper tour. De foregår gjerne på kveldstid etter mørkets frambrudd, og går gjennom trange smug og innom brune puber som fortsatt ser ut som på drapsmannens tid.

Historien som fortelles, er basert på mytene som har vokst fram rundt pseudonymet Jack the Ripper. Drapene som rystet Londons fattige østkant på slutten av 1800-tallet er aldri oppklart. Teoriene om drapsmannens identitet er mange.

Bra for business

31.august 1888 ble 43 år gamle Mary Ann Nichols funnet drept og ille tilredt. Hun ble funnet av en kusk som kjørte hestedrosje. Før likskuen var over, var også Annie Chapman funnet drept. Hun regnes som Jack the Rippers andre av totalt fem ofre.

Felles for kvinnene som ble drept i tidsrommet august til november 1888, var at de levde i overbefolket fattigdom. London Metropolitan Police anslo i oktober 1888 at det var 12 000 prostituerte av «svært lav klasse» som bodde i bydelen Whitechapel, og at det var omtrent 62 bordeller der. Området var i stor grad befolket av irske innvandrere og jøder fra Øst-Europa. Arbeidsledigheten var høy og sulten ble stilt av hjemmebrent gin som ble produsert i skitne badekar i området.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.