Alkohol og eldre:

- En del foreldre tør ikke overlate barna til besteforeldrene

Eldre i Norge drikker mye mer enn generasjonen før dem, noe som kan få konsekvenser for forholdet til barn og barnebarn.

KOSER SEG MED ET GLASS VIN: Etter å ha vært gjennom den hektiske perioden med små barn og mye jobb, drømmer de fleste av oss om å kunne kose oss litt ekstra på våre eldre dager. FOTO: NTB
KOSER SEG MED ET GLASS VIN: Etter å ha vært gjennom den hektiske perioden med små barn og mye jobb, drømmer de fleste av oss om å kunne kose oss litt ekstra på våre eldre dager. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Mange barn er urolige over foreldrenes høye alkoholforbruk og dessverre er dette også en bekymring hos en del voksne barn.

Den norske HUNT-undersøkelsen viser nemlig at dagens eldre drikker mye mer enn generasjonene før dem, fra sent 90-tall til sent 2000-tall har personer over 60 år fordoblet alkoholinntaket sitt.

Tør ikke la besteforeldrene ha barna

Trendforsker og sosialantropolog Gunn-Helen Øye er tørrlagt alkoholiker og har tidligere fortalt åpent om hvordan alkoholen styrte livet hennes.

I dag jobber hun blant annet som rådgiver ved Dialog, et samtalesenter som drives av Diakonhjemmet. I arbeidet sitt møter hun både avhengige og pårørende til de som sliter med alkohol. Hun merker seg spesielt de voksne barna som ser sine eldre foreldre drikke for mye.

– Dette er en side som er veldig trist, da de voksne barna er ganske fortvilet og ikke helt vet hva de skal gjøre. En del foreldre drømmer om at barna deres skal få bli med besteforeldrene på hytta, men de tør ikke på grunn av besteforeldrenes drikking, sier hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.