Bedre hukommelse med sosiale medier

Er du glemsk, bør du henge mer på sosiale medier

Syns du at Facebook-innlegg som kattevideoer og bilder av middager er noe fjas? Da skal du vite at selv uviktige oppdateringer kan gjøre hjernen skarpere.

BEDRE HUKOMMELSE: Bruk av sosiale medier kan bidra til at du husker mer, ifølge forskere. Foto: Scanpix.
BEDRE HUKOMMELSE: Bruk av sosiale medier kan bidra til at du husker mer, ifølge forskere. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

– Det studien kanskje først og fremst viser, er at det å dele opplevelser man har hatt, hverdagslige eller spesielle, gjør at man husker dem bedre. Det å dele, gjør at man bearbeider minnet av hendelsen slik at det får flere minnespor knyttet til seg.

Ylva Østby, postdoktor ved Psykologisk institutt, Universitetet i Oslo, snakker om en amerikansk studie som har kommet frem til at dem som er aktive på sosiale medier, for eksempel Facebook, Instagram eller Snapchat, faktisk husker bedre enn dem som ikke er aktiv på noen av disse plattformene.

«Tulle-hendelser» har betydning

Østby har forsket på hukommelse i en årrekke, og forteller at vi får repetert minnet gjennom å lese andres kommentarer eller sjekke likes.

– Også det at man bestemmer seg for å poste noe på Facebook, gjør noe med minnet. Det blir tillagt en betydning, selv om hendelsen i seg selv kanskje er uviktig, forklarer hun.

Forskerne bak studien som ble gjennomført i 2016 ved Cornell University i New York, tok utgangspunkt i Internett-teknologi har blitt et nyttig middel for å hente og dele personlige minner i den digitale tidsalderen:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.